Subsidie zonnepanelen

Vanaf 2 juli 2012 kon u als particulier subsidie aanvragen op de aanschafkosten van zonnepanelen. Ook in 2013 gold deze subsidieregeling voor zonnepanelen. Vanaf de start van de regeling op 2 juli 2012 tot en met 7 augustus 2013 zijn er ruim 90.000 aanvragen binnengekomen. Deze subsidie was een eenmalig financieel voordeel van maximaal € 650 om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Wel zijn er andere regelingen die interessant kunnen zijn voor eigenaren van zonnepanelen.

Subsidieregeling zonnepanelen beëindigd

Het was met de subsidieregeling mogelijk om 15% van het aanschafbedrag van zonnepanelen terug te vragen. Het maximale subsidiebedrag per aanvraag was € 650,-. Alleen de materiaalkosten (zoals de aanschaf van de panelen en ondersteunende apparatuur, zoals omvormers) kwamen voor subsidie in aanmerking. Voor de arbeidskosten voor de installatie van het zonnepanelen systeem geldt de subsidie niet. 
Voor zonneboilers en warmtepompen was geen subsidie beschikbaar.


Deze regelingen zijn wel interessant voor u

Wanneer u zonnepanelen heeft aangeschaft, kunt u mogelijk de 21% btw die u betaald heeft, terugvorderen. Dit kan alleen als u ook stroom levert aan uw energieleverancier. Vanaf dat moment wordt u bestempeld als 'ondernemer' en kunt u gebruikmaken van deze subsidieregeling. U hoeft zich niet aan te melden als ondernemer wanneer het bedrag dat u per kalenderjaar aan btw moet betalen, €1.345,- of minder is. Betaalt u meer? Dan kunt u zich aanmelden als ondernemer en daarbij subsidie ontvangen. U bent niet verplicht zich aan te melden als ondernemer, maar dan komt u hiervoor ook niet in aanmerking. Lees meer over het aanmelden als ondernemer indien u in het bezit bent van zonnepanelen.

Daarnaast kunnen particulieren sinds 4 januari 2016 subsidie aanvragen voor zonneboilers. Een zonneboiler slaat water op dat is verwarmd door de zon. Dit kunt u op een later tijdstip gebruiken voor bijvoorbeeld het douchen. Het subsidiebedrag waarvoor u in aanmerking komt, is voor een zonneboiler minstens €500,-. Dit is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Lees meer over de subsidie voor zonneboilers.  


Subsidiebudget zonnepanelen

Het totale subsidiebudget voor 2013 bedroeg € 30 miljoen. De subsidieregeling zou tot en met 28 december 2013 doorlopen, maar op 7 augustus 2013 was de subsidiepot leeg en was het niet meer mogelijk aanvragen in te dienen. 

 

Aanvragen subsidie zonnepanelen

Het is niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen. Agentschap NL voerde de regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk uw besparing