Overstappen met zonnepanelen

 

Ook als u zonnepanelen heeft, loont het om de energieprijzen goed in de gaten te houden. Heeft u zonnepanelen en bent u van plan over te stappen naar een andere energieleverancier? Energieleveranciers.nl legt u precies uit hoe een overstap met zonnepanelen in zijn werk gaat.

 

Met uw zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. In sommige gevallen wekt u meer stroom op dan u op dat moment verbruikt. U levert deze teveel opgewekte stroom terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Dit heet salderen. Wekt u jaarlijks meer op dan u verbruikt? Dan ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier over de teruggeleverde kWh's.

Zo gaat overstappen met zonnepanelen in zijn werk:

 

Overstappen met zonnepanelen Overstappen met zonnepanelen Overstappen met zonnepanelen Overstappen met zonnepanelen Overstappen met zonnepanelen
Netto verbruik
inschatten
Energie
vergelijken
Energiecontract
kiezen
Voorschotbedrag
bepalen
Moment van
overstappen

Stap 1: Netto verbruik inschatten

a. Schat in hoeveel stroom en gas u gemiddeld per jaar verbruikt.

b. Schat in hoeveel stroom uw zonnepanelen jaarlijks opwekken.

c. Trek de opgewekte zonne-energie af van uw gemiddeld verbruik. Dit is uw netto energieverbruik. Dit kan ook een negatief getal zijn als u meer energie opwekt dan verbruikt.

Stap 2: Energie vergelijken

Vul uw reguliere gasverbruik in en het stroomverbruik dat overblijft na saldering. Er zijn twee opties:

  • U verbruikt meer stroom dan u opwekt. Vul in de energievergelijker uw netto verbruik in. Zie rekenvoorbeeld 1.
  • U wekt meer stroom op dan u verbruikt. Vul in de energievergelijker bij stroom '1 kWh' in. Zo neemt u geen stroom af, maar krijgt u wel een contract voor stroom én gas. Zie rekenvoorbeeld 2.

  Overstappen met zonnepanelen

 

Stap 3: Energiecontract kiezen

Na het invullen van de energievergelijker ziet u een overzicht van onze beste energie aanbiedingen. Vergelijk van deze energieleveranciers de terugleververgoeding. Kijk ook goed welke energieleverancier de laagste vaste kosten (netwerkkosten, vastrecht) rekent. Deze zullen immers een relatief groot deel van uw energierekening uitmaken, aangezien uw leveringskosten relatief laag zullen zijn.

Op basis van de energietarieven en hoogte van de vaste kosten en terugleververgoeding kunt u vervolgens een keuze maken voor de energieleverancier.

 

 

Heeft u zonnepanelen en wilt u overstappen? Bekijk hier ons aanbod

 

 

Stap 4: Voorschotbedrag bepalen

In de resultatenlijst ziet u een indicatie van het voorschotbedrag. Dit voorschotbedrag wordt door uw energieleverancier bepaald aan de hand van de verbruiksgegevens van de afgelopen jaren. Indien u recentelijk zonnepanelen hebt geïnstalleerd, is de afname van uw energieverbruik nog niet in dit gemiddelde terug te zien. In dat geval kunt u de hoogte van het voorschotbedrag laten verlagen bij uw energieleverancier.

 

 

Stap 5: Moment van overstappen

Als u wil overstappen met zonnepanelen, is het moment van overstappen erg belangrijk. In de zomer wekt u namelijk meer op dan u verbruikt. Normaal is dat niet erg, want u saldeert over de hele jaarafrekening. Echter, wanneer u overstapt in of vlak na de zomer, wordt er een tussentijdse eindnota opgemaakt. Nu kunt u uw 'teveel' opgewekte stroom niet verrekenen met de stroom die u bijvoorbeeld in de winter afneemt van uw leverancier.

Voor de teveel opgewekte stroom krijgt u doorgaans slechts een vergoeding van 6 cent per kWh, terwijl iedere kWh die u afneemt zo'n 23 cent kost. Stap daarom met zonnepanelen pas over als u zeker weet dat u minder hebt opgewekt dan u hebt verbruikt, gemeten vanaf de laatste jaarnota.

 

 

Let op: Registreer uw zonnepanelen

Vergeet niet uw zonnepanelen te registreren op Energieleveren.nl. Alleen dan kunt u stroom terugleveren aan het energienet en aanspraak maken op een eventuele terugleververgoeding.

 

 

Energie vergelijken en overstappen

Nieuwsgierig of ook u kunt besparen op energie? Vul dan eens onze energievergelijker in.