Opbrengst zonnepanelen

Wat zonnepanelen opleveren aan energie

In Nederland is het heel goed mogelijk gebruik te maken van zonne-energie. De opbrengst van zonnepanelen is voldoende om bij te dragen aan het energieverbruik van een huishouden. Hoewel de opbrengst van zonnepanelen vaak nog onvoldoende om in de gehele energiebehoefte te voorzien, leveren zonnepanelen in combinatie met traditionele energie al snel een flinke besparing.

Vermogen zonnepanelen bepalend voor opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Dit heet ook wel het nominale paneelvermogen: het vermogen dat wordt geleverd onder bepaalde (ideale) testcondities. Bij de berekening van de verwachte opbrengst van zonnepalen wordt een omrekenfactor van kilowattuur (kWh) per Wattpeak (Wp) nominaal vermogen gebruikt.

Leveranciers van zonnepanelen vermelden bij hun producten altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh).


Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen verschillen sterk in hun efficiëntie, maar gemiddeld genomen levert een zonnepaneel van een vierkante meter (1m2) per jaar ongeveer 120 kWh aan elektriciteit op. Als u dus 10 m2 aan zonnepanelen installeert, dan kunt u ongeveer 1300 kWh aan stroom opwekken. Wilt u exact weten hoeveel zonnepanelen op uw dak op kunnen leveren? Maak dan een vergelijking.

Het gemiddeld energieverbruik van een huishouden is 3.500 kWh. Op een zuidelijk dak heeft u 16 panelen nodig om dit op te wekken. Geadviseerd wordt om zo'n 75 procent van uw energieverbruik op te wekken, zodat u altijd minder opwekt dan u zelf verbruikt. Voor de stroom die u namelijk meer opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van de leverancier. Bij een gemiddeld verbruik is een systeem van 12 zonnepanelen (3000 Wp) voldoende: dit is goed voor zo'n 2.600 kWh.


Grootte van zonnepanelen

Een standaard zonnepaneel is 1,00 bij 1,65 meter en heeft een vermogen van 25-270 Wp. Een systeem van 12 panelen neemt dus 5 bij 4 meter in en wekt zo'n 2.600 kWh op.


Plaatsing zonnepanelen van invloed op opbrengst

Plaatst u de zonnepanelen gericht op het zuiden? Iedere 1.000 Wp aan vermogen kan dan ongeveer 900 kWh per jaar opleveren. Liggen de zonnepanelen niet op het zuiden, dan zal de opbrengst wat lager uitvallen.

Kosten zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Gemiddelde prijzen zijn:

  • Zonnepanelen zelf installeren:  € 1,20 / Wp (inclusief BTW)
  • Zonnepanelen laten installeren: € 1,50 / Wp (inclusief BTW)

Kleine systemen (4 tot 8 panelen) kosten naar verhouding meer dan grotere systemen (8 tot 20 panelen), omdat het voor een installateur voordeliger is om een groot systeem te installeren.


Opbrengst zonnepanelen hoger dan uw energieverbruik

Op de dagen dat de opbrengst van de zonnepanelen hoger is dan wat u aan energie verbruikt, levert u de opgewekte zonne-energie terug aan uw energieleverancier. Lees hier meer over het salderen: het terugleveren van energie aan uw energieleverancier.