Opbrengst zonnepanelen

Wat zonnepanelen opleveren aan energie

In Nederland kunt u ook goed gebruikmaken van zonne-energie. De opbrengst van zonnepanelen is voldoende om bij te dragen aan het energieverbruik van een huishouden. Naast dat zonne-energie goed is voor ons klimaat, zorgt het in combinatie met traditionele energie (geleverd door de energieleverancier) al snel voor een flinke besparing op de energierekening. Daarnaast kunt u extra besparen met energie vergelijken voor de stroom die u nog bij een energieleverancier afneemt zodat u altijd de voordeligste prijs betaalt. Minstens zo belangrijk van een zonne-installatie is de duurzame manier van opwekken en daarom is het goed voor het milieu. Voor meer informatie over zonnepanelen kunt u bellen naar 020 262 6228.  

Vermogen zonnepanelen bepalend voor opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). Dit heet ook wel het nominale paneelvermogen: het vermogen dat wordt geleverd onder de ideale testcondities in de fabriek waar de zonnepanelen geproduceerd zijn. De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh. Voor de berekening van de verwachte opbrengst houden we rekening met een correctie, omdat de ideale condities zich niet altijd voordoen als de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen. Dit werkt zo:

 

Standaard gaan we ervan uit dat een zonnepaneel 250 Wp per uur opwekt. Dit komt overeen met 0,25 kWh. Dit vermenigvuldigen we met de correctiefactor 0,9. Dus één zonnepaneel wekt gemiddeld 0,25 X 0,9 = 0,225 kWh op.  

 

Leveranciers van zonnepanelen vermelden bij hun producten altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh). Zodoende is het eenvoudig om uit te rekenen met hoeveel zonnepanelen het energieverbruik van een huishouden wordt gedekt. 


Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen verschillen sterk in hun efficiëntie. Het gemiddelde formaat van een zonnepaneel is 1 meter bij 1,65 meter en het standaard vermogen is 250 Wp. Per jaar levert een zonnepaneel dus gemiddeld 225 kWh zonnestroom op. Als u 3500 kWh stroom verbruikt, het gemiddelde verbruik van een huishouden, zijn hiervoor ongeveer 16 zonnepanelen voor nodig. Wilt u exact weten hoeveel zonnepanelen op uw dak op kunnen leveren? Maak dan een zonnepanelenvergelijking.

Geadviseerd wordt om zo'n 75 procent van uw energieverbruik op te wekken, zodat u altijd minder opwekt dan u zelf verbruikt. Voor de stroom die u namelijk meer opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van de leverancier. 

 

Grootte van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in meerdere formaten. Een standaard zonnepaneel is 1 bij 1,65 meter en heeft een gemiddeld vermogen van 250 tot 270 Wp. Er bestaan ook grotere zonnepanelen met een afmeting van 1,95 bij 1 meter met een gemiddeld vermogen van ongeveer 300 Wp.  


Plaatsing zonnepanelen van invloed op opbrengst

Plaatst u de zonnepanelen gericht op het zuiden? Iedere 1.000 Wp aan vermogen kan dan ongeveer 900 kWh per jaar opleveren. Liggen de zonnepanelen niet op het zuiden, dan zal de opbrengst wat lager uitvallen. Een zonnepaneel kan zowel op een plat, als een schuin dak geplaatst worden. Heb je ook een stroomaansluiting in je garage of schuur? Dan kun je daar ook zonnepanelen op plaatsen. Maak voor meer informatie een vrijblijvende zonnepanelenvergelijking.

Kosten zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Gemiddelde prijzen zijn:

  • Zonnepanelen zelf installeren:  € 1,20 / Wp (inclusief btw)
  • Zonnepanelen laten installeren: € 1,46 / Wp (inclusief btw)

 

10 zonnepanelen zijn goed voor gemiddeld 2500 Wp en de gehele installatie (met plaatsing en een omvormer) kost ruim € 4.000,-. Kleine systemen (4 tot 8 panelen) kosten naar verhouding meer dan grotere systemen (8 tot 20 panelen), omdat het voor een installateur voordeliger is om een groot systeem te installeren. Een zonnepaneel gaat vervolgens gemiddeld 25 jaar mee.


Opbrengst zonnepanelen hoger dan uw energieverbruik

Op de dagen dat de opbrengst van de zonnepanelen hoger is dan wat u aan energie verbruikt, levert u de opgewekte zonne-energie terug aan uw energieleverancier. Dit heet terugleveren. Eerst wordt uw verbruik in mindering gebracht met uw opgewekte energie. Dit noemen we salderen. Lees hier meer over het salderen. Wanneer u meer teruglevert dan dat u verbruikt, krijgt u hiervoor een terugleververgoeding. 

Slimme meter en zonnepanelen

Vaak krijgt u van de netbeheerder een slimme meter als u zonnepanelen plaatst. Een slimme meter geeft u nauwkeurig inzicht in hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken en hoeveel u verbruikt. Zonnepanelen die u net geplaatst heeft, meldt u aan op www.energieleveren.nl. De netbeheerder krijgt hier een melding van en controleert of uw energiemeter geschikt is voor zonnepanelen. Zo niet, dan installeert de netbeheerder gratis een slimme meter. 

Elektriciteit vergelijken

Ook als u zonnepanelen heeft, blijft gas en elektriciteit vergelijken belangrijk. Geeft u de voorkeur aan een duurzame energieleverancier, dan kunt u kiezen voor groene stroom. Vergelijk een groot aantal energieleveranciers in onze energievergelijker, filter eventueel op 100% groene energie en kies een van onze energie aanbiedingen voor uw situatie uit.

Bekijk uw besparing

Zonnepanelen vergelijken

Makkelijk en snel zonnepanelen vergelijken van lokale installateurs.