BTW zonnepanelen terugvragen

Heeft u na 20 juni 2013 zonnepanelen (laten) installeren? Dan kunt u de BTW op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Bij een systeem van 2000 Wp krijgt u al gauw € 600 terug!

De belastingregel is een reactie op een uitspraak van het Europese Hog van Justitie. Energieleveranciers.nl legt u graag uit hoe u de BTW terug kunt vragen.

Inschrijven als ondernemer bij de Belastingdienst

De Belastingdienst ziet particulieren die stroom opwekken als ondernemer. Daarom kunt u als eigenaar van zonnepanelen BTW terugvragen: 21 procent BTW over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Formeel bent u ondernemer vanaf het moment dat u zelf stroom bent gaan opwekken met uw zonnepanelen.

Hoe werkt het aanmelden als BTW-ondernemer?

Aanmelden als btw-ondernemer kan via het formulier 'Opgaaf startende ondernemer' op de site van de Belastingdienst. Dit formulier is redelijk eenvoudig. Let op de volgende aandachtspunten bij het invullen van uw aanvraag:

  • Als opdrachtgever vermeldt u het energiebedrijf waaraan u de stroom levert.
  • U werkt nul uren per week voor de 'onderneming'.
  • Uw verlies over het eerste jaar zijn de kosten voor de aanschaf van uw zonnepanelen (getal met min).
  • De omzet kunt u ruw schatten en zal uitkomen op zo'n 100-200 euro voor een systeem van 1.440 Wp.
  • Aanschafkosten is het getal zonder min.


De Belastingdienst merkt u aan als BTW-ondernemer als u voldoet aan de voorwaarden dat u regelmatig en tegen vergoeding stroom levert aan uw energiebedrijf en u een kleinverbruikaansluiting (3x80A) heeft. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt u binnen vijf werkdagen van de Belastingdienst een vaststelling, waarin uw BTW-nummer staat. Later ontvangt u ook een inlognaam en wachtwoord om digitaal BTW-aangifte te doen.

BTW-aangifte doen

U ontvangt van de Belastingdienst een bericht wanneer het tijd is om de BTW-aangifte over dat kwartaal te doen. In de eerste BTW-aangifte kunt u de BTW over de aankoop en installatie van de zonnepanelen terugvragen.

Het eerste jaar moet u ieder kwartaal BTW-aangifte doen. Na het eerste jaar kunt u bij de Belastingdienst ontheffing aanvragen van BTW-aangifte op grond van de Kleine-ondernemersregeling. Dit kan zelfs al tegelijk bij de aanmelding als ondernemer.

BTW over teruggeleverde stroom

Over de stroom die u teruglevert, wordt BTW geheven. Hiervoor kunt u een ontheffing krijgen, mits u jaarlijks maximaal €1.345 aan BTW af zou moeten dragen voor de teruggeleverde stroom (Kleine-ondernemersregeling). Nagenoeg elke particulier met zonnepanelen blijft onder deze grens.

Is het aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst verplicht?

Het is niet verplicht om u aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. U hoeft dan geen BTW-aangifte te doen, maar u kunt dan ook niet de BTW zonnepanelen terugvragen. Doet u niets, dan ondervindt u geen nadeel.

De toekomst van deze regeling

Het kan zijn dat deze regeling in de toekomst verdwijnt. Op Europees niveau wordt namelijk gesproken over aanpassing van de huidige regels.