Verhuizen

 

U gaat verhuizen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij uw energiecontract. Ten eerste geeft u de verhuizing door aan uw energieleverancier en ten tweede kan het een goed moment zijn voor energie vergelijken, want een nieuwe woning, betekent een nieuwe woonsituatie en vraagt mogelijk om een nieuw energiecontract. 

 

1. Breng uw energieleverancier op de hoogte 

Informeer tijdig uw energieleverancier over uw verhuizing voor een goede administratieve verwerking. Uw leverancier regelt dit verder voor u. U kunt uw verhuizing al drie maanden van tevoren doorgeven.

 

2. Verhuizen en een nieuwe energieleverancier kiezen? 

Als u naar een andere woning gaat verhuizen, kunt u bij uw energieleverancier blijven. Maar u kunt ook eenvoudig besparen door online op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier. Door via een online energievergelijker over te stappen naar een andere energieleverancier, vergelijkt u uw huidige contract met de andere aanbiedingen in de markt. Op die manier profiteert u van exclusieve deals op dat moment.  Lees verder over een energieleverancier kiezen bij een verhuizing. 

Afhankelijk van waar u gaat wonen, kunt u een andere netbeheerder krijgen. Dit is namelijk regio gebonden. Meestal beheert één netbeheerder het gasnet en het elektriciteitsnet. Maar het is ook mogelijk dat u twee aparte netbeheerders krijgt: één voor het netbeheer van elektriciteit en één voor gas. Kijk hier voor een overzicht van netbeheerders in Nederland.

 

3. Eindafrekening binnen 8 weken

Als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier, krijgt u binnen acht weken een eindafrekening van uw huidige energieleverancier. De toezichthouder heeft de energieleveranciers dit verplicht. Deze beleidsregel is sinds 1 maart 2005 van kracht.

Heeft u nog een specifieke vraag over uw situatie? Neem dan een kijkje tussen onze veelgestelde vragen over verhuizen en uw energieleverancier. Wie weet staat het antwoord op uw vraag hier wel tussen. Ook is onze klantenservice op werkdagen van 09:00 tot 17:30 telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 088 1100 800. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar contact@energieleveranciers.nl.

 

Checklist verhuizen en uw energieleverancier

In de meeste gevallen heeft u één energieleverancier voor gas en elektriciteit. Maar u kunt ook een aparte stroomleverancier en een leverancier voor gas hebben. In dat geval dient u onderstaande stappen zowel voor uw elektriciteitsleverancier als uw gasleverancier te doorlopen.

 

1. Geef tijdig de verhuisdatum door aan uw huidige energieleverancier

Uw energieleverancier is het aanspreekpunt als u gaat verhuizen. Geef de datum van de verhuizing tijdig aan hem door. U kunt uw verhuizing maximaal 3 maanden van tevoren doorgeven. Om alles op tijd te regelen, heeft uw energieleverancier uiterlijk 2 weken voor uw verhuizing de verhuisdatum nodig. 

Nadat u uw energieleverancier heeft geïnformeerd over uw verhuisdatum, ontvangt u binnen enkele dagen een ontvangstbevestiging en een meterstandenformulier.

 

2. Meterstanden opnemen voor de eindafrekening

Het doorgeven van de meterstanden verloopt bij een slimme meter net iets anders dan bij een analoge energiemeter (met een draaischijf). 

 

Analoge meter 

Het meterstandenformulier van uw energieleverancier vult u in op de dag van de sleuteloverdracht. Doe dit bij voorkeur samen met de nieuwe of vorige bewoner. Het is dan voor alle partijen duidelijk wie vanaf welke meterstand voor het energieverbruik betaalt. Bewaar de meterstanden ook voor uw eigen administratie. 

Als vertrekkende bewoner stuurt u het ingevulde en ondertekende meterstandenformulier naar uw energieleverancier. Wordt u de eigenaar van een bestaand woonhuis, dan stuurt de oude bewoner het formulier naar zijn leverancier. Zorg ervoor dat u een kopie krijgt, of de meterstanden noteert. Bent u de eerste bewoner nieuwbouwwoning dan vult u in veel gevallen het meterstandenformulier met de aannemer in. 

In alle gevallen geeft het energiebedrijf de meterstanden door aan uw (nieuwe) netbeheerder. Dat hoeft u dus niet zelf te doen. 

Let op: stuur het volledig ingevulde en ondertekende meterstandenformulier binnen 5 dagen na de verhuisdatum naar uw energieleverancier.

 

Slimme meter 

De netbeheerder leest vanaf afstand de slimme meter uit. Dus bij een slimme meter hoeft u niet zelf de meterstanden door te geven. Noteer wel altijd op de datum van de sleuteloverdracht de meterstanden voor uw eigen administratie. Wanneer de energieleverancier u op de hoogte brengt van de meterstanden kunt u controleren of ze kloppen. 

 

3. Eindafrekening oude woning controleren


Zodra uw energieleverancier het volledig ingevulde en ondertekende meterstandenformulier heeft ontvangen, wordt uw verhuizing administratief verwerkt. Als vertrekkende bewoner ontvangt u dan een eindafrekening voor het energieverbruik in uw oude woning. 

Controleer of de meterstanden van het meterstandenformulier correct zijn overgenomen en dat gerekend is met gemeten meterstanden. Staan op uw eindafrekening geschatte meterstanden, dan is het mogelijk dat uw energieleverancier het meterstandenformulier te laat of niet ontvangen heeft.

 

4. Voorschotnota nieuwe woning


Als nieuwe bewoner ontvangt u een schriftelijke bevestiging met de ingangsdatum van de energielevering, de beginmeterstanden van uw nieuwe woning en de hoogte van het voorschotnota/termijnbedrag voor uw nieuwe woning. 

Het gemiddeld jaarverbruik van de vorige bewoners bepaalt de hoogte van uw nieuwe voorschotnota. Uw nieuwe termijnbedrag wijkt daarom meestal af van het termijnbedrag van uw oude woning. Bent u de eerste bewoner van een nieuwbouwwoning dan maakt de energieleverancier een schatting van het verbruik.  

 

U kunt bij de energieleverancier een verzoek indienen om het voorschotbedrag te verhogen of te verlagen als u verwacht dat het niet klopt. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft laten plaatsen voordat u ging verhuizen, neemt u minder stroom af bij de energieleverancier en kan het maandelijkse termijnbedrag omlaag. 

Bekijk uw besparing

Energie vergelijken

Op Energieleveranciers.nl kunt u eenvoudig energieprijzen vergelijken. Onze energie prijsvergelijking is up to date en betrouwbaar.