Slimme meter uitlezen

Bij een huishouden met een slimme meter kan de netbeheerder automatisch de meterstanden vanaf afstand uitlezen. Dit gebeurt zes keer per jaar; om de twee maanden. Deze informatie geeft de netbeheerder door aan uw energieleverancier. Vervolgens krijgt u regelmatig een overzicht met wat uw energieverbruik is en wat de kosten hiervan zijn. Met een slimme meter hoeft u dus niet meer zelf de meterstanden door te geven omdat dit automatisch gebeurt.


Het uitlezen van de slimme meter: hoe werkt het

Een slimme meter bevat software die ervoor zorgt dat de netbeheerder de meterstanden vanaf afstand kan uitlezen. Slimme meters kunnen zowel de standen van het gasverbruik als van het elektriciteitsverbruik uitlezen. Uw gasmeter moet dan wel verbonden zijn met de slimme meter middels een kabel of via een draadloze verbinding. Is dit niet het geval dan wordt de slimme meter alleen gebruikt voor elektriciteit. Het uitlezen verloopt via het mobiele netwerk (GPRS of CDMA).


Slimme meter niet laten uitlezen

Als u niet wilt dat netbeheerder vanaf afstand uw meterstanden uitleest, kunt u dit blokkeren. Dit geeft u eenvoudig aan bij uw netbeheerder met het meternummer van uw slimme meter. Voor het opstellen van de jaarafrekening wordt dan ook niet meer vanaf afstand de meterstanden uitgelezen, deze geeft u zelf door aan uw energieleverancier. U ontvangt ook niet meer een tweemaandelijks overzicht van uw energieverbruik. Vond u het uitlezen van de slimme meter vanaf afstand toch wel makkelijk? Dan kunt u deze voorkeur weer eenvoudig aangeven bij uw energieleverancier.


Uitlezen met een energieverbruik-app

Met een energie-verbruik app krijgt u nog meer gedetailleerde informatie over hoeveel energie u verbruikt en wat de energiekosten zijn. De slimme meter kunt u koppelen aan deze app. Ook ziet u bijvoorbeeld of de voorschotbedragen overeenkomen met uw energieverbruik. Lees onze eerdere blog over welke verschillende energieverbruik-apps er zijn. 

Besparing met de slimme meter

Als u kiest voor een slimme meter, heeft u meer inzicht in uw verbruik. Lees meer over de voordelen, de kosten en privacy.

Besparen op uw energierekening?

Door te kiezen voor een ander energiecontract kunt u honderden euro's op uw energierekening besparen. Op onze website kunt u eenvoudig de prijzen van energie vergelijken en gratis overstappen van energieleverancier.

Bekijk uw besparing