De slimme meter en privacy

Er gelden strenge regels als het gaat om de uitwisseling van data met de slimme meter in uw woning. De gegevens die worden uitgewisseld zijn daarom niet gedetailleerd. Uw netbeheerder kan bijvoorbeeld niet achterhalen welke apparaten u in huis heeft. In de wet is vastgelegd wanneer en hoe vaak de netbeheerder de meterstanden van uw slimme meter mag uitlezen. De meterstanden laten niet zien welke apparaten u heeft. Ook is het niet mogelijk te zien wanneer u thuis bent of niet. Of dat u veel of weinig televisie kijkt.

De gegevens die de uw netbeheerder krijgt van uw slimme meter worden zo goed mogelijk beveiligd. De overheid heeft wettelijke veiligheidseisen gesteld aan slimme meters die geplaatst mogen worden. Netbeheerders en energieleveranciers treffen maatregelen om het dataverkeer zo goed mogelijk te beveiligen met de nieuwste technologieën. Voor de manier waarop energiebedrijven omgaan met uw gegevens, is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing. Het College Bescherming Persoonsgegevens houdt toezicht dat energiebedrijven zich houden aan de wet. Het uitlezen van de slimme meter gebeurt:

  • één keer per jaar voor uw jaarafrekening;
  • zes keer per jaar voor uw overzichten van energieverbruik en kosten;
  • wanneer u overstapt van energieleverancier of bij een verhuizing;
  • wanneer uitlezen nodig is voor het beheer of onderhoud van het energienet.

Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen?

Wanneer u niet wilt dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand kan uitlezen, dan kunt u de slimme meter laten uitzetten door de monteur. U moet dan zelf de meterstanden doorgeven voor uw jaarafrekening van uw energieleverancier. Bovendien ontvangt u geen tweemaandelijks overzicht van uw energieverbruik.

Besparing met de slimme meter

Als u kiest voor een slimme meter, heeft u meer inzicht in uw verbruik. Lees meer over de voordelen, de kosten en privacy.

Energie vergelijken loont

Een gemiddeld huishouden bespaart tot €280 per overstap. Bent u nog nooit geswitcht van leverancier? Vul dan eens de energievergelijker in en ontdek direct wie de goedkoopste energieleverancier voor uw situatie is.

Bekijk uw besparing