Wat kost een slimme meter?

Een slimme meter is net zo duur als uw gewone meter. De slimme meter is eigendom van uw netbeheerder. Voor het gebruik van de slimme meter betaalt u meterhuur. Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt het maximumbedrag voor meterhuur vast. Deze kosten betaalt u meestal via de energierekening van uw energieleverancier. U vindt uw meterhuur terug op uw jaarrekening. De plaatsing van een slimme meter is meestal gratis, zoals bij nieuwbouw, grootschalige renovatie en reguliere vervanging. Ontvangt u een brief van uw netbeheerder voor de vervanging van uw huidige elektriciteits- en/of gasmeter voor een slimme meter? De kosten van de slimme meter, de installatie ervan en het verwijderen van uw oude energiemeter zijn voor rekening van de netbeheerder. In de volgende situaties mag de netbeheerder wel kosten in rekening brengen:

  • Als u een slimme meter wilt voordat u aan de beurt zou komen.
  • Als u de slimme meter eerder geweigerd heeft, dan mag de netbeheerder wel kosten in rekening brengen. Een slimme meter voor elektriciteit en gas samen kost maximaal €71,40; de plaatsing van een slimme meter voor elektriciteit kost maximaal €66,64.

Omdat de slimme meter kan communiceren met andere apparatuur kunt u (in de toekomst) gebruikmaken van verschillende diensten die u helpen energie te besparen. Voor deze extra diensten kan de producent of energieleverancier kosten in rekening brengen.
Voorbeelden gekoppelde producten of diensten:

  • display in uw woonkamer of op uw computer waarmee ziet hoeveel elektriciteit of gas u verbruikt;
  • app voor uw mobiele telefoon of tablet.

Informeer bij uw energieleverancier naar de mogelijkheden.

Besparing met de slimme meter

Als u kiest voor een slimme meter, heeft u meer inzicht in uw verbruik. Lees meer over de voordelen, de kosten en privacy.

Energie vergelijken en overstappen

Op Energieleveranciers.nl kunt u in enkele stappen energie vergelijken. Vul uw gegevens in en onze energievergelijker geeft u direct een overzicht van de tarieven van een groot aantal energieleveranciers. Stap vandaag nog over en profiteer ook van goedkope energie!

Bekijk uw besparing