Elektriciteitsnetten en het energiebeleid

Om de beschikbare energie steeds slimmer in te zetten en aan de toenemende energievraag te kunnen voldoen, zijn er in de toekomst netten nodig. Deze elektriciteitsnetten kunnen de vraag naar en het aanbod van energie beter op elkaar afstemmen. De netten zorgen ervoor dat energiecentrales de onvoorspelbare wind- en zonne-energie kunnen opslaan en daardoor efficiënt kunnen inzetten. Er hoeft dus niet meer energie geproduceerd te worden dan nodig is. Slimme meters kunnen hierbij helpen om te bepalen hoeveel energie er nodig is en waar.

Europees Energiebeleid

Het Nederlandse beleid baseert zich op de “Europese richtlijn Energie efficiency en energiediensten” (PDF). In deze richtlijn staat beschreven dat "alle eindafnemers op termijn moeten beschikken over een individuele meter, zodat ze beter inzicht krijgen in hun verbruik". Daarnaast is er nog het “Derde Energiepakket van de Europese Unie” (PDF) waarin is opgenomen dat in 2020, 80% van de eindgebruikers een op afstand uitleesbare meter moet hebben.

Besparing met de slimme meter

Als u kiest voor een slimme meter, heeft u meer inzicht in uw verbruik. Lees meer over de voordelen, de kosten en privacy.

De goedkoopste energieleverancier? Die vindt u hier!

Welke energieleverancier het goedkoopst is voor uw persoonlijke situatie ontdekt u eenvoudig door onze energievergelijker in te vullen. Maak direct een energievergelijking, stap over en bespaar honderden euro’s!

kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3