Elektriciteitsnetten en het energiebeleid

 

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Om de beschikbare energie steeds slimmer in te zetten en aan de toenemende energievraag te kunnen voldoen, zijn er in de toekomst netten nodig. Deze elektriciteitsnetten kunnen de vraag naar en het aanbod van energie beter op elkaar afstemmen. De netten zorgen ervoor dat energiecentrales de onvoorspelbare wind- en zonne-energie kunnen opslaan en daardoor efficiënt kunnen inzetten. Er hoeft dus niet meer energie geproduceerd te worden dan nodig is. Slimme meters kunnen hierbij helpen om te bepalen hoeveel energie er nodig is en waar.

Europees Energiebeleid

Het Nederlandse beleid baseert zich op de “Europese richtlijn Energie efficiency en energiediensten” (PDF). In deze richtlijn staat beschreven dat "alle eindafnemers op termijn moeten beschikken over een individuele meter, zodat ze beter inzicht krijgen in hun verbruik". Daarnaast is er nog het “Derde Energiepakket van de Europese Unie” (PDF) waarin is opgenomen dat in 2020, 80% van de eindgebruikers een op afstand uitleesbare meter moet hebben.

Besparing met de slimme meter

Als u kiest voor een slimme meter, heeft u meer inzicht in uw verbruik. Lees meer over de voordelen, de kosten en privacy.

Energie vergelijken en overstappen

Op Energieleveranciers.nl kunt u in enkele stappen energie vergelijken. Vul uw gegevens in en onze energievergelijker geeft u direct een overzicht van de tarieven van een groot aantal energieleveranciers. Stap vandaag nog over en profiteer ook van goedkope energie!

Bekijk uw besparing