De slimme meter: direct inzicht in uw energieverbruik

De slimme meter is een digitale energiemeter die op termijn alle traditionele gas- en elektriciteitsmeters vervangt. Het is een meter die de meterstanden automatisch aan uw netbeheerder doorgeeft. De slimme meter maakt uw energieverbruik inzichtelijk. Energie besparen wordt zo een stuk eenvoudiger, en dat ziet u terug in de vorm van een lagere energierekening. Bovendien kunt u met het energieverbruik dat uw slimme meter registreert eenvoudig energie vergelijken en een voordelig energiecontract afsluiten. 

Wat is de slimme meter?

 

De slimme meter is een digitale meter waarvan de meterstanden op afstand zijn uit te lezen door de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze informatie vervolgens door aan uw energieleverancier. Hier hoeft u niks voor te doen. Er hoeft ook geen meteropnemer meer langs te komen en u hoeft ook niet meer zelf de meterstanden door te geven.

 

Een slimme meter heeft meerdere telwerken. De telwerken T1 en T2 geven aan hoeveel stroom u heeft verbruikt. Daarnaast zijn er ook telwerken die registreren hoeveel stroom u eventueel teruglevert als u zelf energie opwekt. Handig voor als u zonnepanelen heeft, want u ziet exact hoeveel energie u hebt opgewekt én verbruikt.

Wanneer u de slimme meter krijgt

De slimme meter wordt de komende jaren beschikbaar gesteld aan alle Nederlandse huishoudens. Wanneer de plaatsing in uw wijk gepland is, achterhaalt u via de website van de netbeheerder. De netbeheerder vervangt bij u thuis namelijk de huidige energiemeters en plaatst de nieuwe slimme meter. U ontvangt hierover vanzelf bericht van uw netbeheerder. De slimme meter vervangt daarmee de huidige gas- en stroommeters.

 

De overheid heeft de slimme meter ingevoerd zodat consumenten meer inzicht hebben in hun energieverbruik en daarnaast om het energienet voor te bereiden op de toekomst. Om ervoor te zorgen dat het energienet ook de komende jaren goed functioneert, is het belangrijk dat netbeheerders weten hoeveel stroom er wordt afgenomen van het energienet en hoeveel er wordt teruggeleverd. Een slimme meter registreert dit nauwkeurig. 

Koppel uw slimme meter aan een slimme thermostaat

Een slimme meter kunt u koppelen aan een energieverbruiksmanager zoals een slimme thermostaat. U krijgt hiermee een goed inzicht in uw energieverbruik per dag, per uur of zelfs realtime. Door bijvoorbeeld de kachel standaard een graad lager te zetten en zelfs helemaal uit een uur voordat u naar bed gaat, ziet u via de slimme thermostaat direct hoeveel energie u bespaart. Uiteindelijk leidt dit tot lagere energiekosten

Besparing met de slimme meter

Als u kiest voor een slimme meter, heeft u meer inzicht in uw verbruik. Lees meer over de voordelen, de kosten en privacy.

Bekijk uw besparing

Slimme meter Energieleveranciers.nl