Opzegvergoeding energie

Wilt u overstappen van energieleverancier? Controleer altijd de voorwaarden van uw huidige energiecontract voordat u zich aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. Afhankelijk van uw energiecontract kan een opzegtermijn of opzegboete gelden. De hoogte van de opzegvergoeding kan oplopen tot € 125,- per product. Wij hebben de mogelijke situaties voor u op een rijtje gezet.

 

Opzegvergoeding energie

1. Contract met onbepaalde looptijd: opzegtermijn en gratis opzeggen

Als u een energiecontract met looptijd voor onbepaalde tijd heeft, moet u rekening houden met een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Een aantal energieleveranciers heeft een kortere opzegtermijn. Gemiddeld duurt de gehele overstap vanaf aanvraag ongeveer vier tot zes weken. Contracten met een looptijd voor onbepaalde tijd mag u altijd gratis opzeggen. Uw energieleverancier mag hiervoor geen kosten in rekening brengen.

2. Contract met vaste looptijd: opzegtermijn en opzegvergoeding

Heeft u een energiecontract met een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld een jaarcontract), dan mag uw energieleverancier u een boete in rekening brengen indien u uw contract voortijdig wilt beëindigen. De Autoroteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de boete vastgesteld. Energieleveranciers moeten zich aan deze maximale boete houden. Voor energiecontracten met een vaste looptijd gelden de volgende bedragen:

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding per product (stroom - gas)
1,5 jaar  € 50,-  stroom   -  € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar  € 75,-  stroom  -  € 75,-  gas
2 tot 2,5 jaar  € 100,-  stroom -  € 100,-  gas
meer dan 2,5 jaar  € 125,-  stroom -  € 125,- gas

 

Naast dat uw energieleverancier een opzegvergoedig mag vragen aan u wegens het voortijdig beëindigen van het contract, kunnen eventuele kortingen in het contract vervallen, bijvoorbeeld een cashback die u nog tegoed had.

3. Contract dat stilzwijgend is verlengd: opzegtermijn en boete

Let op: Sinds 1 december 2011 geldt dat contracten met een looptijd voor bepaalde tijd niet stilzwijgend verlengd mogen worden.

Contract Einde Register (CER)

Het Contract Einde Register, kortweg CER, is sinds 1 augustus 2013 de centrale databank van alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleinverbruikers. In deze database staat per energiecontract de leverancier, einddatum en opzegtermijn. Uw nieuwe energieleverancier gebruikt deze gegevens om ervoor te zorgen dat uw nieuwe energiecontract naadloos aansluit op uw vorige contract, mits de einddatum van uw huidige contract niet te ver in de toekomst ligt. Over het algemeen kunt u uw overstap het beste in gang zetten zes tot acht weken voordat uw huidige contract afloopt.

Energie vergelijken en overstappen

Op Energieleveranciers.nl kunt u in enkele stappen energietarieven vergelijken. Vul uw gegevens in en onze energievergelijker geeft u direct een overzicht van de tarieven van een groot aantal energieleveranciers. Daarbij staat de goedkoopste energieleverancier voor jou bovenaan. Stap vandaag nog over en bespaar tot wel € 280,- per jaar!

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 08:00 uur Dhr. T uit Beverwijk is overgestapt
    naar Greenchoice en bespaarde € 60,99
  • 23:09 uur Mevr. B uit Pijnacker is overgestapt
    naar Vandebron en bespaarde € 223,29
  • 22:48 uur Dhr. M uit Cuijk is overgestapt
    naar Budget Energie en bespaarde € 272,47

  • naar en bespaarde