Geef op tijd uw meterstanden door bij overstappen 

Als u gaat overstappen naar een andere energieleverancier is het verstandig om voor de overstap uw meterstanden aan uw huidige energieleverancier door te geven. De meterstanden worden dan verwerkt bij uw netbeheerder. De meterstanden geeft de netbeheerder door aan uw huidige en nieuwe energieleverancier.

Meterstanden nodig voor de eindafrekening en uw nieuwe voorschotnota

Uw huidige energieleverancier gebruikt de meterstanden voor het opmaken van de eindafrekening. Uw nieuwe energieleverancier stelt op basis van de meterstanden uw voorschotnota/termijnbedrag vast.

Heeft u uw meterstanden op tijd doorgegeven, dan ziet u deze terug op de eindafrekening als 'gemeten meterstanden'. De voorschotnota van uw nieuwe leverancier is dan ook gebaseerd op basis van reële verbruikgegevens. 

Uw meterstanden niet, of niet op tijd doorgegeven bij overstappen?

Uw netbeheerder maakt dan een schatting van uw energieverbruik op basis van historisch verbruik. Deze herkent u op uw eindafrekening als 'geschatte meterstanden'. Deze geschatte meterstanden kunnen dicht liggen bij het werkelijke verbruik, maar ze liggen vaak hoger. U ontvangt dan een te hoge eindafrekening. Ook uw nieuwe termijnbedrag wordt dan te hoog ingeschat.

Zijn uw meterstanden te hoog ingeschat, dan ontvangt u (zeer waarschijnlijk) geld terug op het moment dat u uw eerste jaarrekening van uw nieuwe energieleverancier ontvangt. Voorwaarde is dat deze jaarrekening rekent met gemeten meterstanden.

Worden uw meterstanden te laag ingeschat, dan zult u (zeer waarschijnlijk) moeten bijbetalen op het moment dat u uw eerste jaarrekening ontvangt. Ook hierbij geldt dat de gemeten meterstanden moeten zijn gebruikt.

Wat te doen bij geschatte meterstanden?

Merkt u dat gerekend is met geschatte meterstanden, controleer dan altijd of deze niet te veel afwijken van uw werkelijke verbruik. U kunt altijd vragen om een aanpassing van uw eindafrekening en/of voorschotnota.

Energie vergelijken en overstappen

Op Energieleveranciers.nl kunt u in enkele stappen energietarieven vergelijken. Vul uw gegevens in en onze energievergelijker geeft u direct een overzicht van de tarieven van een groot aantal energieleveranciers. Daarbij staat de goedkoopste energieleverancier voor jou bovenaan. Stap vandaag nog over en bespaar gemiddeld €280,- per jaar!

Bekijk uw besparing