Aandachtspunten bij overstappen van energieleverancier

Als u wilt overstappen van energieleverancier zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Wij hebben op deze pagina de belangrijkste aandachtspunten bij overstappen voor u verzameld.

Opzegtermijn en opzegvergoeding

Controleer of u een lopend energiecontract heeft of dat u contractvrij bent. Als het termijn van uw bestaande energiecontract nog niet voorbij is, dan mag uw energieleverancier een opzegvergoeding vragen bij overstappen.

Vergunning energieleverancier

Energieleveranciers die aan consumenten electriciteit en gas leveren, moeten een vergunning aanvragen bij de overheid. Er zijn ook tussenleveranciers die geen leveringsvergunning hebben. Controleer altijd of de energieleverancier waarmee de tussenleverancier samenwerkt een leveringsvergunning heeft.

Meterstanden doorgeven

Bij overstappen van energieleverancier is het verstandig om uw meterstanden voor overstappen aan uw huidige leverancier door te geven. Deze meterstanden worden dan verwerkt in de eindafrekening van uw huidige leverancier, en in de voorschotnota van uw nieuwe leverancier.

Rechten en plichten als koper

Gaat u in op een aanbod van een energieleverancier dan heeft u als koper rechten en plichten. Afhankelijk van de wijze waarop u een energiecontract aangaat, zijn deze verschillend:

Looptijd nieuw energiecontract

Als u gaat overstappen van energieleverancier moet u een nieuw energiecontract kiezen. Energieleveranciers bieden contracten met verschillende looptijden. Welk contract voor u de beste keuze is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij zetten de verschillen voor u op een rij:

Alle kosten in beeld

Als u de energieleveranciers vergelijkt, moet u er op letten of alle kosten zijn meegenomen. Bijvoorbeeld prijzen inclusief of exclusief belastingen, met of zonder transportkosten, enkele of dubbele meter, etc. Als u op onze website de energieprijzen vergelijkt, krijgt u alle kosten overzichtelijk in beeld.

Geschillencommissie

Uiteraard zullen alle leveranciers proberen te voorkomen dat er een geschil ontstaat. Het is echter belangrijk dat een leverancier aangesloten is bij de Geschillencommissie Energie en Water. Dit voorkomt een boel ellende als u een geschil heeft.

Uw handtekening is niet vrijblijvend

U kunt een energiecontract op verschillende manieren sluiten. Bijvoorbeeld telefonisch of schriftelijk. Als u uw handtekening onder een aanbieding of offerte zet, dan tekent u voor een overeenkomst. Let daar dus op! Heeft u een overeenkomst getekend, dan kunt u er niet zomaar vanaf.

Heeft u nog vragen over overstappen?

Heeft u na het lezen van deze informatie toch nog vragen over energie vergelijken of overstappen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen over overstappen.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 23:49 uur Dhr. S uit Waalre is overgestapt
    naar FENOR en bespaarde € 72,02
  • 22:56 uur Mevr. J uit Twello is overgestapt
    naar Eneco en bespaarde € 117,33
  • 22:53 uur Mevr. P uit Franeker is overgestapt
    naar Energiedirect.nl en bespaarde € 86,96

  • naar en bespaarde