< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Waterkracht en zon door Portugal gebruikt in één energiecentrale

bron: Huffington Post datum: 12-07-2017
Portugal heeft een wereldprimeur: Ze wekken stroom op met een energiecentrale die de duurzame bronnen waterkracht en zon combineert. Het is de eerste keer dat beide technologieën in één centrale gebruikt worden voor het opwekken van energie.  

De zonnepanelen zijn drijvende panelen op het water bij De Alto Rabagao dam in Portugal. In totaal zijn het 840 zonnepanelen die op piekmomenten 220 kW stroom kunnen opwekken. Op jaarbasis komt dit neer op 332 megawatt stroom en voorziet het 100 huishoudens een jaar lang van energie.

Potentie van waterkracht en zon

Energeias de Portugal, het bedrijf dat dit project mogelijk heeft gemaakt, verwacht dat de combinatie van waterkracht en zon veel potentie heeft voor het opwekken van duurzame energie. Energias de Portugal is ook actief in Brazilië en als de energiecentrale in Portugal een succes is, wil het gelijksoortige energiecentrales ook in Zuid-Amerika maken. Aangezien de energievraag in 2050 waarschijnlijk verdrievoudigd is in Brazilië, kan het land deze efficiënte energiecentrales goed gebruiken.

Het voordeel van een waterkracht- & zonne-energiecentrale

Door drijvende zonnepanelen te installeren bij waterkrachtcentrales neemt de totale productie van duurzame energie toe. Op het moment dat de energievraag hoog is, bijvoorbeeld wanneer mensen thuiskomen van hun werk en eten koken, kan met gemak in de totale energiebehoefte worden voorzien. Nog een voordeel is dat het wateroppervlakte efficiënt wordt ingezet, omdat het anders nergens anders voor wordt gebruikt.

Energie vergelijken

Op Energieleveranciers.nl vergelijkt u eenvoudig de energiecontracten van alle energieleveranciers. Heeft u het liefst een groen energiecontract? Zet dan de duurzaamheidsfilter aan door ‘100% groen’ aan te vinken.

Zojuist overgestapt

  • 04:16 uur Dhr. M. uit Veghel is overgestapt
    naar Energiedirect.nl en bespaarde € 245,70
  • 02:13 uur Dhr. G. uit Wijhe is overgestapt
    naar Energieflex en bespaarde € 243,58
  • 02:12 uur Dhr. B. uit 's-Gravenhage is overgestapt
    naar E.ON en bespaarde € 191,74

  • naar en bespaarde