< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Geen cv-ketel meer maar verplicht een warmtepomp vanaf 2021

bron: NOS datum: 28-03-2018
Vanaf 2021 kun je geen traditionele cv-ketel meer installeren als je oude aan vervanging toe is, maar alleen nog een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Ten minste, dat is een gezamenlijk voorstel van meerdere organisaties in Nederland. Volgens de coalitie is deze verplichte maatregel nodig om de energiebesparingsdoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.    

Ieder jaar worden 350.000 cv-ketels vervangen. Wanneer dit allemaal verandert in een duurzaam alternatief, wordt tot 2030 een hoeveelheid van 13 miljard kubieke meter gas minder verbruikt en 17 megaton aan CO2 minder uitgestoten.

Veel huiseigenaren kiezen nu nog vaak voor een cv-ketel, omdat de kosten hiervan rond de €2.000,- liggen en voor een warmtepomp rond de €9.000. Bovendien zijn de investeringen in een warmtepomp niet snel terugverdient en is het beter om een woning eerst goed te isoleren, voordat er zo'n installatie in huis komt.    

Warmtepomp bekostigen met een lening

Om ervoor te zorgen dat het verplichten van een duurzaam verwarmingssysteem betaalbaar is voor iedereen, is de gebouwgebonden lening bedacht. De lening is niet gekoppeld aan een persoon, maar aan een woning. Wanneer het huis verkocht wordt, is de nieuwe bewoner verantwoordelijk voor het betalen van de lening. De rente en aflossing voor de lening betaalt de huiseigenaar met het geld dat hij bespaart op de energierekening.

Voordelen van de warmtepomp

De cv-ketel moet uit beeld verdwijnen, omdat het apparaat aardgas verbruikt; een niet duurzame energiebron. Een warmtepomp verbruikt geen gas en er komt ook minder CO2-uitstoot bij kijken. Daarnaast is een hybride warmtepomp ook een alternatief. Dit is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel, die alleen aanslaat als het echt koud is. Zo’n combinatie stoot 35 procent minder CO2 uit dan enkel een cv-ketel.   

Vandaag dient de coalitie het voorstel in bij de Tweede Kamer en bij Diederik Samson. Hij is verantwoordelijk voor de onderhandelingen over het Klimaat- en Energieakkoord rondom verwarming. De coalitie bestaat onder meer uit milieuorganisaties zoals Greenpeace en bedrijven uit de energiesector zoals Gasunie en Essent.

Lees meer over hoe een warmtepomp werkt.

Duurzame energie vergelijken

Wil je alvast duurzame stappen nemen, vergelijk dan stroom van groene energieleveranciers. Door te filteren op 100% groene stroom zie je direct welke duurzame energieleverancier voor jou het voordeligst is.  

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 17:38 uur Dhr. H uit Deventer is overgestapt
    naar Greenchoice
  • 13:51 uur Dhr. Q uit Sliedrecht is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 20:58 uur Dhr. J uit Haarlem is overgestapt
    naar Greenchoice

  • naar en bespaarde