< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

De verkoop van Eneco. Hoe zit dat?

bron: Nu.nl datum: 04-09-2017
Eneco is de laatste tijd veel in het nieuws. En dan gaat het vooral over de verkoop van de aandelen van het bedrijf. Hoe steekt dit in elkaar?

Verdeling aandelen


De aandelen van Eneco zijn op dit moment in handen van 53 verschillende gemeentes. De verdeling van de grootste aandelen is als volgt:

31,69 % Rotterdam
16,55 % Den Haag
9,05 % Dordrecht
3,44 % Leidschendam-Voorburg
3,38 % Lansingerland
2,44 % Delft
2,34 % Zoetermeer
2,14% Nissenwaars
2,10% Pijnacker-Nootdorp

Daarbij zijn er nog 44 gemeentes met minder dan 2 % aandelen.

Splitsing


Eneco bestond uit een netwerk- en een leveringsbedrijf. Dit moest voor de wet al gesplitst worden. Daardoor ontstonden Eneco en Eneco Netbeheer, dat later Stedin werd. Stedin is nu afgestoten. Eneco mag door deze splitsing geprivatiseerd worden. Ofwel, de huidige aandeelhouders mogen hun aandelen verhandelen als ze dat willen.

Verkoop aandelen


Nu Eneco een los onderdeel is zien verschillende gemeentes hier geen publiekelijk belang meer in maar voornamelijk een commercieel belang. Daarom willen sommige gemeenten de aandelen Eneco verkopen. Een verkoop van de aandelen levert veel geld op voor een gemeente. Zoetermeer is op dit moment de 7e gemeente die heeft aangegeven de aandelen te willen verkopen. De grootste aandeelhouders, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht gaven al eerder aan van de aandelen af te willen. Op dit moment wil 66% van zijn aandelen af.  

Toekomst


Eneco vraagt de aandeelhouders in een speciaal bericht een weloverwogen keuze te maken en geven aan dat ze open staan voor alle meningen. Ze hopen op een geschikte toekomstige nieuwe eigenaar mocht dat nodig zijn. Ze geven onder andere aan dat ze vooral de duurzame strategie te willen behouden. Er is een kans dat de aandelen naar het buitenland gaan. Eerder zagen we bijvoorbeeld dat NUON verkocht werd aan het Zweede Vattenfall.
 
Op 31 oktober moeten alle gemeentes een beslissing hebben gemaakt wat ze met de aandelen doen.


Overstappen?

Wilt u overstappen van of naar Eneco? Vergelijk bij ons de tarieven en stap direct over! 
kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 23:40 uur Dhr. S. uit Zwijndrecht is overgestapt
    naar Greenchoice en bespaarde € 145,32
  • 23:24 uur Dhr. T. uit Grave is overgestapt
    naar UnitedConsumers en bespaarde € 224,52
  • 23:14 uur Dhr. B. uit Deventer is overgestapt
    naar Essent en bespaarde € 168,12

  • naar en bespaarde