< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Steekproef slimme meter: toch wel betrouwbaar

bron: Agentschap Telecom datum: 28-03-2017
‘Slimme elektriciteitsmeters zijn nauwkeurig en meten correct’ zegt toezichthouder Agentschap Telecom. Netbeheerder Liander deed een steekproef naar de werking van slimme meters waar ook Agentschap Telecom bij betrokken was. De test vond plaats, omdat de Universiteit Twente onlangs met een laboratoriumonderzoek naar buiten kwam waarbij de slimme meters een energieverbruik aangaven die zes keer hoger lag dan het werkelijke energieverbruik.

Oude meter gaf verkeerd verbruik aan

Uit de steekproef bleek dat juist de oude mechanische meter een te laag energieverbruik aangaf vanwege slijtage en de slimme meter het goede energieverbruik registreerde. Ter controle is nu een tweede slimme meter in die woning geplaatst en het energieverbruik van beide meters wordt met elkaar vergeleken. Agentschap Telecom voert de komende periode nog meer steekproeven uit bij andere huishoudens op het moment dat netbeheerders controle en onderhoud aan de meter uitvoeren. Met deze informatie beoordeelt de toezichthouder of de slimme meters betrouwbaar zijn.

Uitkomsten van de slimme meter steekproef 

Agentschap Telecom gebruikt de uitkomsten van de steekproeven om de slimme meters in de toekomst te optimaliseren. Slimme meters moeten voldoen aan Europese eisen en de uitkomsten zullen dan ook tijdens internationale overleggen worden ingebracht.  

Lees ook onze voorgaande nieuwsberichten over de slimme meter:


   


Zojuist overgestapt

  • 09:49 uur Mevr. H. uit Oegstgeest is overgestapt
    naar Powerpeers en bespaarde € 142,88
  • 09:31 uur Dhr. K. uit Zeist is overgestapt
    naar E.ON en bespaarde € 171,71
  • 09:30 uur Mevr. N. uit Rozenburg is overgestapt
    naar Eneco en bespaarde € 217,84

  • naar en bespaarde