< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

40.000 slimme meters vervangen vanwege fout

bron: Kassa datum: 31-10-2017
Er worden 40.000 slimme meters bij huishoudens vervangen omdat ze mogelijk niet veilig zijn. Hoogleraar van TU Delft Ben Ale en technisch onderzoeker Peter Coppes geven aan dat bepaalde type slimme meters gas kunnen gaan lekken.

De slimme meters zijn onveilig, omdat het schroefdraad op de gasmeter te kort is aangesneden met als mogelijk gevolg dat er gas kan gaan lekken. Als de koppeling daarnaast te strak is aangedraaid, kan het afbreken wanneer er iets tegenaan valt. De type meter waar het om gaat is de Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Geadviseerd wordt om contact op te nemen met uw netbeheerder als deze slimme meter bij u thuis geïnstalleerd is.

Slimme meters vervangen

Netbeheerder Stedin heeft inmiddels de 15.000 slimme meters van Landis+GYR met deze fout vervangen. Zes andere netbeheerders waren in eerste instantie niet van plan om de onveilige slimme meters te vervangen, maar inmiddels heeft Netbeheer Nederland aangegeven dat dit wel gebeurt. Echter gaf het bedrijf als reden op omdat uit een onderzoek van Holland Innovative blijkt dat het niet zeker is of de slimme meters de normale levensduur van 20 jaar redden.

Reactie netbeheerders

Voor de uitzending van Kassa werden netbeheerders uitgenodigd om hun reactie te geven, maar ze wilden hier niet aan meewerken. Wel reageerden ze via een brief dat het veilig is om de meters te blijven gebruiken tot ze worden vervangen.

Waarvoor is een slimme meter

Een slimme meter wordt automatisch vanaf afstand uitgelezen, zodat je geen meterstanden meer hoeft door te geven aan de energieleverancier. Je kunt de slimme meter ook koppelen aan een app zodat je dagelijkse energieverbruik inzichtelijk wordt en je hierop kunt besparen. Dat is ook goed voor je portemonnee. Nog een manier om de energiekosten te verlagen is met overstappen van energieleverancier. Vergelijk energie en u ziet direct wat voor uw huishouden het goedkoopste energiecontract is.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 16:12 uur Dhr. J uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar FENOR en bespaarde € 260,34
  • 11:55 uur Dhr. B uit Emmen is overgestapt
    naar Welkom Energie en bespaarde € 215,90
  • 11:02 uur Mevr. D uit Haarlem is overgestapt
    naar FENOR en bespaarde € 246,13

  • naar en bespaarde