< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Rectificatie bericht belastingstijging gas

bron: Energieleveranciers.nl datum: 25-06-2018

Nijmegen- Eerder berichtten wij over de gevolgen van de aangekondigde belastingstijging op gas. Via een betrouwbare bron uit Den Haag hebben we vernomen dat gelijktijdig de vermindering energiebelasting met €81,- wordt verhoogd. Hierdoor krijgt de consument een hoger bedrag terug aan het einde van het jaar. Omdat wij hiervan niet op de hoogte waren, hadden we dit cijfer niet meegenomen in onze berekening.

Nu dit bij ons bekend is hebben we een nieuwe berekening gemaakt waarbij de aanpassing van de vermindering energiebelasting ook is meegenomen. Dat geeft een positiever beeld. Hoe ziet de herberekening eruit?

Voorgaande uitkomsten

In onze berekeningen gaan we uit van de gemiddelde verbruiken die jaarlijks door duizenden consumenten worden ingevuld. Met deze getallen hebben wij gerekend. Dat gaat om 2.646 kWh stroom en 1.415 m3 gas. Wanneer de 10% uitschieters (huishoudens met een heel hoog- of heel laag verbruik) worden uitgesloten gaat het om een gemiddeld jaarverbruik van 2.544 kWh stroom en 1.349 m3 gas.

 

Inclusief extra vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting is een bedrag dat bij elke woonlocatie met een elektriciteitsaansluiting in mindering wordt gebracht op de energierekening. Op dit moment is dat bedrag €373,33 per jaar. Dit bedrag wordt met €81,- verhoogd. Als we dit nu meenemen in onze eerdere berekening dan zien de effecten er als volgt uit:

 • Bij een verlaging van 7,5 cent kWh in combinatie met verhoging van 20 cent m3 gaat de energierekening voor ons berekende gemiddelde met €3,59 omhoog. (In eerdere berekening €84,59 omhoog)

Gemiddeld jaarverbruik (10% hoogste en laagste uitgesloten)

 • Bij een verlaging van 7,5 cent kWh in combinatie met verhoging van 20 cent m3 gaat de energierekening voor ons berekende gemiddelde met: €1,97 omlaag. (In eerdere berekening €79,03 omhoog)

Met de vermindering energiebelasting blijft de energierekening gelijk      

Uit onze berekeningen blijkt dat door de voorgenomen verhoging van de vermindering energiebelasting de energierekening voor een groot deel gelijk blijft. Onderaan de streep een paar euro verhoging op jaarbasis is hopelijk nog te overzien. Al helemaal als Nederland op deze manier gestimuleerd kan worden om minder gas te verbruiken. Wij hopen dan ook dat er, naast de verhoging van de gasbelasting, gekozen wordt voor een flinke verlaging van de belasting op elektriciteit. Als dat gecombineerd wordt met het verhogen van de vermindering energiebelasting, voelt de gemiddelde consument dit niet direct in zijn portemonnee.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

 • 17:38 uur Dhr. H uit Deventer is overgestapt
  naar Greenchoice
 • 13:51 uur Dhr. Q uit Sliedrecht is overgestapt
  naar Budget Energie
 • 20:58 uur Dhr. J uit Haarlem is overgestapt
  naar Greenchoice

 • naar en bespaarde