< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Onderzoek over modelcontract leidt tot Kamervragen

datum: 13-07-2017

Het onderzoek dat we twee weken geleden publiceerde, ‘De verwarring voorbij’, heeft geleid tot Kamervragen. In het onderzoek stelden we het verplichte modelcontract en de naleving ervan door energieleveranciers, aan de kaak. We zijn blij dat verschillende media besloten aandacht hieraan te besteden, omdat hierdoor de kans groter wordt dat de problemen rondom het modelcontract opgelost worden voor consumenten.

Het onderzoek

In het onderzoek kwam naar voren dat drie leveranciers hun klanten geen modelcontract aanbieden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan dat elke leverancier er één moet hebben wanneer de consument hierom vraagt. Bekijk het complete onderzoek.

Het modelcontract voldoet niet

Het modelcontract bestaat sinds 2012, nadat SP-kamerlid Paulus Jansen ervoor pleitte. De VVD en SP hebben gereageerd op ons onderzoek. Aukje de Vries en André Bosman van de VVD vinden dat het modelcontract ‘gewoon’ moet werken aangezien dit verplicht is gesteld. Ook Sandra Beckerman van de SP geeft aan zich zorgen te maken: “Het modelcontract heeft niet voldaan aan hetgeen waar Paulus Jansen om heeft gevraagd. Het modelcontract moest een goede vergelijking tussen energieleveranciers mogelijk maken, maar zoals het nu geregeld is, is het niet goed genoeg.”

Andere prioriteiten

Energeia (het digitale dagblad voor en over de Nederlandse energiemarkt) nam naar aanleiding van ons onderzoek contact op met ACM en vroeg om opheldering. ACM-woordvoerder Jeroen Nugteren vertelt dat de prioriteit op dit moment bij andere zaken ligt dan het modelcontract. Freek van den Berg, de oprichter van Energieleveranciers.nl, zegt: “Ons onderzoek gaat niet om ‘naming and shaming’, maar om het feit dat er aandacht wordt geschonken aan dit probleem en er aan een oplossing wordt gewerkt.”

kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 18:10 uur Mevr. V. uit Kapelle is overgestapt
    naar Greenchoice en bespaarde € 141,67
  • 18:09 uur Mevr. H. uit Rhenen is overgestapt
    naar DELTA en bespaarde € 163,76
  • 18:08 uur Dhr. V. uit Klijndijk is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 131,49

  • naar en bespaarde