< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

ACM doet onderzoek: 1,2 miljoen mensen stapten over van energieleverancier

bron: ACM datum: 14-11-2017
Ruim 1,2 miljoen mensen zijn afgelopen jaar overgestapt van energieleverancier blijkt uit de energiemonitor van de toezichthouder ACM. Een groot deel van deze groep geeft aan regelmatig over te stappen, omdat ze iedere keer veel geld besparen en hebben ervaren hoe eenvoudig overstappen is.

Ieder jaar monitort de ACM het gedrag van consumenten op de energiemarkt: switchen zij van energieleverancier, hoe doen zij dit en kiezen zij vooral voor grijze of groene stroom? Wat blijkt is dat dit keer sinds jaren het aantal overstappers stabiel blijft. Afgelopen jaar, van juli 2016 tot juli 2017, kwam het aantal neer op 1,2 miljoen. Net als het jaar daarvoor. Wel geven meer mensen aan een regelmatige overstapper te zijn; 30 procent stapte voor de tweede keer over en 11 procent is zelfs 5 keer of meer overgestapt.

Overstappen vanwege de prijs

De belangrijkste reden voor overstappers om klant te worden bij een andere energieleverancier is de prijs. Deze reden is tegenwoordig belangrijker dan een aantal jaar terug. Dat is een goede ontwikkeling, omdat het betekent dat steeds meer mensen bewust worden van hoeveel geld ze kunnen besparen door over te stappen.

Wel oriënteren, niet afsluiten via een online vergelijker

Opvallend is dat de meeste mensen zich oriënteren op een vergelijkingssite, maar vervolgens niet via deze website overstappen. Een derde van alle overstappers sluit het energiecontract liever rechtstreeks bij de energieleverancier af.

‘Terwijl je de goedkoopste energiecontracten in de meeste gevallen bij een online energievergelijker afsluit en niet rechtstreeks bij de energieleverancier,’ vertelt Freek van den Berg, eigenaar van Energieleveranciers.nl. ‘Energieleveranciers bieden hun lage actietarieven namelijk alleen via energievergelijkers aan.’

Groen graag!

Het grootste deel van de overstappers, 69 procent, kiest voor een energiecontract met groene stroom. Dit is 10 procent dan in 2015. Ook heeft bijna de helft een voorkeur voor een contract met variabele energietarieven en een op de zes kiest voor een eenjarig energiecontract.   

De ACM rekende uit wat een consument die kiest voor het goedkoopste eenjarige contract bespaart ten opzichte van iemand die kiest voor een energiecontract met variabele energietarieven.

 • Kosten voor eenjarig contract met vaste energietarieven
  €1.261,-*
 • Maximale kosten per jaar voor een energiecontract met variabele energietarieven:
  €1.713,-*

*Beide jaarkosten zijn een momentopname

Het verschil tussen beide type contracten is €452,-. Dus heb jij een energiecontract voor een jaar met vaste tarieven, dan betaal je €452,- minder. 

Is prijs voor jou de belangrijkste reden om over te stappen, kies dan voor een eenjarig energiecontract met een vast energietarief. Dit type contract heeft vaak de goedkoopste energietarieven en je krijgt in veel gevallen ook een mooie welkomstkorting van de nieuwe energieleverancier.

Vergelijk, stap over en bespaar.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

 • 17:55 uur Dhr. S uit Arnhem is overgestapt
  naar Vattenfall en bespaarde € 159,08
 • 17:27 uur Mevr. M uit Leeuwarden is overgestapt
  naar Innova Energie en bespaarde € 148,77
 • 15:18 uur Dhr. D uit Tilburg is overgestapt
  naar Oxxio en bespaarde € 155,58

 • naar en bespaarde