< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

ODE en energiebelasting in de toekomst door slechts een kleine groep betaald

bron: de Volkskrant datum: 11-10-2017
De huidige manier waarop de overheid de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie heft, heeft als effect dat een steeds kleiner wordende groep de kosten voor de transitie naar duurzame energie betaalt. Afgelopen weekend schreef Martin Sommers hier een artikel over in de Volkskrant en citeerde een interessante vraag van kamerlid Agnes Mulder:

Hoe kan het dat de grootste liefhebbers van windmolens daar het minst aan meebetalen?

ODE gebruikt voor subsidies

De ODE en energiebelasting heft de overheid over iedere afgenomen kWh stroom en m3 gas die we van energieleveranciers afnemen. Dus hoe meer energie je afneemt, hoe meer je aan heffingen betaalt. Met het geld dat de ODE en energiebelasting opbrengen, verstrekt de overheid onder andere subsidies aan huishoudens en bedrijven: de SDE(+). Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen voor het zelf opwekken van duurzame energie.

Het gevolg is dat steeds meer huishoudens en bedrijven hun eigen opgewekte zonne-energie gebruiken en minder energie afnemen van energieleveranciers. Over die zonne-energie hoeven ze geen energiebelasting en ODE te betalen. De overheid heeft daardoor minder inkomsten uit deze bron, maar die is zij inmiddels wel als een standaard inkomstenbron gaan zien. Dus verhoogt de overheid de tarieven voor de ODE omdat er genoeg geld beschikbaar moet zijn voor investeringen in duurzame energie. Ook de energiebelasting wordt twee jaar lang verhoogd, tot 2020, omdat die €200 miljoen extra moet opbrengen.

Bij wie komt de rekening terecht?

Hoe meer mensen zonnepalen en warmteboilers aanschaffen, hoe minder mensen meebetalen aan de ODE en energiebelasting en dus indirect minder aan de transitie naar duurzame energie. Deze kosten komen uiteindelijk terecht bij vier verschillende groepen:

 1. Degenen die uit principe geen zonnepanelen aanschaffen, omdat zij vinden dat iedereen moet meebetalen aan de energietransitie
 2. Degenen die niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op een dak te installeren
 3. Huurders
 4. Degenen die geen geld hebben om een paar duizend euro te investeren in zonnepanelen.

Degenen die geen geld hebben om zonnepanelen aan te schaffen, betalen de komende jaren dus meer aan ODE (onze energierekening stijgt door de ODE volgend jaar met €67,-). De overheid heeft dit geld namelijk nodig om de doelen uit het energieakkoord te halen. Nog een effect: met stijgende ODE- en belastingtarieven verdienen zonnepanelenbezitters hun investeringen nog eerder terug en wordt het voor huiseigenaren aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Met als effect dat de groep die de ODE en energiebelasting moet opbrengen verder krimpt.    

Bespaar waar het wél kan

De energiebelasting en ODE zijn vaststaande tarieven dus hier heb je geen invloed op. Op de leveringstarieven van energieleveranciers kun je wel besparen door online energie te vergelijken. Vul de energievergelijker in en je ziet direct wat het voordeligste aanbod is voor jouw energieverbruik.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

 • 19:24 uur Mevr. C uit Haelen is overgestapt
  naar HEM
 • 12:58 uur Dhr. J uit Helmond is overgestapt
  naar HEM
 • 11:15 uur Dhr. A uit Delft is overgestapt
  naar HEM

 • naar en bespaarde