< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Nuon pakt ‘bloedkolen’ aan

bron: Energeia datum: 30-10-2017
Enige tijd geleden schreven wij een blog over de zogenaamde bloedkolen. Kolen uit een gebied in Colombia waar niet wordt teruggedeinsd voor geweld en het schenden van mensenrechten. Deze kolen worden andere door Nederlandse energieleveranciers gebruikt voor het opwekken van stroom.
 

Steenkolen convenant

Het steenkolenconvenant uit 2014 is een overeenkomst tussen vier Nederlandse energiemaatschappijen en de overheid. Het doel is de omstandigheden waarin de kolen gewonnen worden te verbeteren. Tot op heden lijkt er weinig concrete vooruitgang. Daarbij moet nog veel gebeuren op het gebied van waarheidsvinding, erkenning voor slachtoffers en compensatie.
 

Nuon boekt vooruitgang

Nuon boekt echter wel wat vooruitgang. Zij verwacht drie publieke uitspraken van kolenleveranciers. Het verwerpen van mensenrechtenschending in het verleden, ondersteuning van het vredesproces en het steunen van verzoening met slachtoffers uit het verleden. Dit is het beleid dat wordt geformuleerd door het Zweedse moederbedrijf Vattenfall. Nuon onderscheid zich hiermee ten opzichte van de andere bedrijven (Engie, Uniper en RWE).

Volgende maand moet een onderzoeksrapport klaar zijn dat Nuon opstelt naar aanleiding van een eigen onderzoek in Colombia. De onderzoeksresultaten zullen ze presenteren aan de mijnbouwbedrijven om verbeterplannen op te stellen.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 16:12 uur Dhr. J uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar FENOR en bespaarde € 260,34
  • 11:55 uur Dhr. B uit Emmen is overgestapt
    naar Welkom Energie en bespaarde € 215,90
  • 11:02 uur Mevr. D uit Haarlem is overgestapt
    naar FENOR en bespaarde € 246,13

  • naar en bespaarde