< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Stedin deed succesvol onderzoek naar het energienet van de toekomst

bron: Stedin datum: 09-08-2017
Netbeheerder Stedin onderzocht de afgelopen drie jaar of een nieuwe woonwijk zonder gasaansluiting mogelijk is en wat blijkt: dit is zeker mogelijk. In totaal deden 42 huishoudens in de wijk Hoog Dalem in Gorinchem mee aan het onderzoek waarvan recent de evaluatie verscheen. Onderdeel van de proef waren zonnepanelen, warmtepompen, opslagmogelijkheden en een ‘slim’ energiesturingssysteem.

Stedin wilde met de proef antwoord krijgen op drie vragen:

 1. Wat vinden de bewoners van de oplossingen die een wijk zonder gasaansluiting biedt?
 2. Kan een wijk voldoen aan de energievraag als er geen gasaansluiting meer is?
 3. Hoe profiteren we optimaal van lokaal opgewekte energie met zonnepanelen en welke rol speelt opslag van energie hierin?

Verder ontwikkelen van toekomstig energienet

Volgens David Peters, directeur Strategie & Innovatie bij Stedin, heeft de proef voldoende antwoorden gegeven. Hiermee kan verder gewerkt worden aan het energienet zodat de energietransitie naar duurzame energie bevorderd wordt. De energienetten van Stedin gaan mee voor veertig jaar en daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Duurzame energie neemt een steeds grotere plaats in en daarnaast verbruiken we meer elektriciteit door bijvoorbeeld elektrische auto’s.    

De belangrijkste uitkomsten

Uit het onderzoek blijkt dat de stroomkabels van Stedin kunnen voldoen aan de capaciteit die nodig is in de toekomst. Ook opslag van energie speelt een belangrijke rol, want het zorgde ervoor dat huishoudens 20-50 procent meer van hun zelfopgewekte zonne-energie verbruikten. Ondanks dat de opslagcapaciteit beperkt was. Het slimme sturingssysteem zorgde er voor dat er geen pieken ontstonden op het energienet, doordat het in de gaten hield wanneer het juiste moment was om de accu op- of te ontladen. Als laatste kwam uit het onderzoek naar voren dat het belangrijk is om bewoners te betrekken bij de veranderingen wil het energienet van de toekomst slagen. Stedin geeft aan: zonder gemotiveerde bewoners, geen geslaagde proeftuin.     


Energie vergelijken

Bent u op zoek naar een nieuw energiecontract? Via de energievergelijker op onze website vergelijkt u alle energieleveranciers en kunt u direct overstappen. Maak een energievergelijking en bespaar tot wel €350,-.

 
kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

 • 22:29 uur Dhr. J. uit Prinsenbeek is overgestapt
  naar Oxxio en bespaarde € 176,38
 • 22:15 uur Dhr. B. uit Warmond is overgestapt
  naar Oxxio en bespaarde € 168,34
 • 22:08 uur Mevr. H. uit Helvoirt is overgestapt
  naar Energiedirect.nl en bespaarde € 101,73

 • naar en bespaarde