< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Met zaagsel het energieakkoord omzeilen

bron: De Volkskrant datum: 04-08-2017
Energiecentrales stoken natuurlijk vooral kolen om energie op te wekken. Nu zijn er al centrales die steeds meer op houtkorrels stoken in verband met het milieu.

Deze houtkorrels moeten voldoen aan een FSC-keurmerk als het voor duurzaamheid mag worden verstookt. Dat is niet altijd het geval…

De zaagselroute


Een route om aan de keurmerk-eis te ontsnappen is zaagsel. Dat is vaak niet gecertificeerd. En dat is tegen het zere been van milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds. Het hout (de biomassa) moet namelijk uit duurzaam beheerd bos komen. Het bedrijf RWE is een bedrijf met verschillende energiecentrales, waaronder de Amercentrale. Zij willen zaagsel gaan stoken, zonder keurmerk, dat overal vandaan kan komen. Daar zijn de milieuorganisaties het niet mee eens. Daarom dagen ze RWE voor de rechter.

 

Subsidie voor bijstoken


Biomassa bijstoken levert subsidie op, dat is dan ook een reden dat centrales hier graag gebruik van maken. De Tweede Kamer heeft al eens gepleit om deze subsidie af te schaffen maar Minister Kamp houdt voet bij stuk. Zonder subsidie voor het bijstoken van biomassa halen we de Energiedoelstellingen niet volgens hem.
kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 22:29 uur Dhr. J. uit Prinsenbeek is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 176,38
  • 22:15 uur Dhr. B. uit Warmond is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 168,34
  • 22:08 uur Mevr. H. uit Helvoirt is overgestapt
    naar Energiedirect.nl en bespaarde € 101,73

  • naar en bespaarde