< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Historisch lage energieprijzen in 2016

bron: TenneT datum: 30-03-2017
De energieprijzen in 2016 waren historisch laag. Dat kwam doordat het samen ging met een lage gasprijs en de hoeveelheid duurzame energie toenam. Met name in Duitsland waardoor zij veel zonne- en windenergie exporteerden naar Nederland.

Het grootste gedeelte van het jaar was er in Nederland sprake van een netto importerende positie: er was meer import van elektriciteit dan export. Met name import uit Duitsland en Frankrijk. Terwijl die twee landen juist een netto exporterende positie hadden: er werd meer elektriciteit geëxporteerd dan geïmporteerd. De laatste vier maanden van 2016 kwam daar verandering in. De kerncentrales in Frankrijk waren minder beschikbaar en daardoor was er minder aanbod van energie. Met als gevolg dat de energieprijzen het vierde kwartaal stegen.

Meer duurzame energie

De duurzame energieproductie is vorig jaar in Nederland gestegen met anderhalf gigawatt (GW). Tegelijkertijd was de volledige energieproductie (groene energie en grijze energie) afgenomen door de sluiting van drie kolencentrales. Dit was volgens de afspraken uit het Energieakkoord.

Profiteer van de lage energieprijzen

Profiteer van de energieprijzen zolang ze nog laag zijn. 

Vergelijk de actieaanbiedingen op onze energievergelijker en stap direct over.

kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 23:40 uur Dhr. S. uit Zwijndrecht is overgestapt
    naar Greenchoice en bespaarde € 145,32
  • 23:24 uur Dhr. T. uit Grave is overgestapt
    naar UnitedConsumers en bespaarde € 224,52
  • 23:14 uur Dhr. B. uit Deventer is overgestapt
    naar Essent en bespaarde € 168,12

  • naar en bespaarde