< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Lage inkomens meest getroffen door kosten energietransitie

bron: Volkskrant datum: 16-05-2017

Lage inkomens meest getroffen door kosten energietransitie

We betalen allemaal mee aan de energietransitie, maar de huishoudens met een laag inkomen lijken het meest getroffen te worden. In verhouding besteden zij een groter deel van hun inkomen aan de energiekosten dan huishoudens met een hoog inkomen.

Moeite met energierekening betalen

Kasper Walet, oprichter van adviesbureau Maycroft, geeft aan dat momenteel miljoenen huishoudens nauwelijks de energierekening kunnen opbrengen. De oorzaak ligt bij het gedeelte van de energiekosten dat is bedoeld om de energietransitie te stimuleren, de Opslag Duurzame Energie (ODE). In een paar jaar tijd is die verdrievoudigd en in de toekomst neemt dit bedrag toe. Waardoor huishoudens met lage inkomens in verhouding nog meer gaan betalen dan huishoudens met een hoog inkomen en daardoor een groeiend aantal van hen moeite krijgt met het betalen van de energierekening.


Als voorbeeld wordt Duitsland genoemd. Daar begon de transitie naar duurzame energie in 2011 en sindsdien zijn 300 duizend huishoudens van het energienet afgesloten omdat ze niet meer in staat waren de energierekening te betalen.


Volgens Kasper Walet is het vraagstuk hoe we ervoor kunnen zorgen dat huishoudens met een laag inkomen evengoed toegang tot elektriciteit blijven houden.

kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 23:40 uur Dhr. S. uit Zwijndrecht is overgestapt
    naar Greenchoice en bespaarde € 145,32
  • 23:24 uur Dhr. T. uit Grave is overgestapt
    naar UnitedConsumers en bespaarde € 224,52
  • 23:14 uur Dhr. B. uit Deventer is overgestapt
    naar Essent en bespaarde € 168,12

  • naar en bespaarde