< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

De invloed van het energielabel op woningmarkt

bron: De Groene Courant datum: 14-05-2018
Een woning heeft een energielabel tussen de A en G, waarbij A een zeer energiezuinige woning is en G een zeer onzuinig. Tilburg University deed onderzoek naar de invloed van dit energielabel op de verkoop van woningen.

 

Waarom een energielabel?

In 2008 is het energielabel opgesteld door de Europese Unie. Zo willen ze consumenten stimuleren hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Tilburg University deed een studie naar de impact van zo’n label op de verkoop van de woning. Ze deden dit bij 60.000 woningen die in 2017 werden verkocht. Hiervan was 31% in het bezit van een A- of B-label en 16% had een ongunstig F- of G- label.

 

Onderzoek energielabel en woningverkoop

De verkoopsnelheid en de opbrengst van de verkoop werden hierbij op landelijk niveau onderzocht. De conclusies zijn als volgt: een gunstig A-label versnelt de verkoop van de woning met gemiddeld 48 dagen terwijl een ongunstig G-label 54 dagen langer te koop staat. Qua verkoopprijs zijn de verschillen ook duidelijk. A- en B-labels leveren zo’n €6.300,- meer op terwijl F- en G-labels €13.000,- minder opleveren.


Opvallend in dit onderzoek was dat bovenstaande verschillen veel kleiner worden als alleen wordt gekeken naar de cijfers uit de 4 grootste steden. Hier is het verschil in verkoopsnelheid tussen A- en G 21 dagen tegenover een landelijk verschil van 102 dagen. Qua opbrengst levert een F- en G-woning gemiddeld €2.300,- minder op. (Tegenover €13.000,- landelijk).

 

Vergelijk energieprijzen

Of je woning nou energiezuinig is of niet; wil jij je energiekosten zo laag mogelijk houden? Zorg dan dat je energieprijzen vergelijkt en jaarlijks overstapt naar een nieuwe energieleverancier.

 

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 12:13 uur Mevr. B uit Amstelveen is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 10:49 uur Dhr. N uit Wormer is overgestapt
    naar Greenchoice
  • 22:38 uur Dhr. F uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar Budget Energie

  • naar en bespaarde