< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Hybride warmtepomp verduurzaamt huis snelst

bron: Energeia datum: 13-11-2017
Adviesbureau Berendock rekende uit met welke warmtepomp je het snelst je huis verduurzaamt. Ze hielden hierbij rekening met de kosten en de CO2-uistoot. Stichting Samen Energieneutraal kwam na berekeningen tot dezelfde conclusie dat dit met een hybride warmtepomp het geval is.

Een hybride warmtepomp levert warm water door energie uit de buitenlucht. Wanneer er veel vraag naar gas is werkt de pomp samen met de C.V.-ketel. (Wij schreven eerder een blog over de hybride warmtepomp.)

 

Waarom de hybride variant?

Volgens het onderzoeksbureau is de hybride variant van de warmtepomp de eerste stap naar verduurzaming omdat deze minder aanpassingen vraagt dan een elektrische warmtepomp. Als voordeel van de hybride variant wordt genoemd dat er minder pieken op het elektriciteitsnet komen. Op momenten dat de vraag hoog is kunnen deze warmtepompen gas afnemen.
 
Nadeel van een hybride warmtepomp is dat je natuurlijk wel voor een deel gas, dus fossiele brandstof blijft gebruiken.

 

De toekomst

In de toekomst gaan we uiteindelijk naar gasvrij wonen. Het adviesbureau gaat ervan uit dat alle nieuwbouw wordt voorzien van elektrische warmtepompen en dat de huidige hybride varianten na 2050 worden vervangen voor de all-electric variant.
 
De Stichting Samen Energieneutraal pleit er verder nog voor dat bijvoorbeeld banken voordelige leningen aanbieden voor duurzame investeringen in je woning. Bijvoorbeeld een lening met een lage rente. Op dit moment kun je overigens al een speciale lening afsluiten voor dit soort investeringen. Kijk hiervoor op de website van de Energiebespaarlening.


Gas compenseren

Er zijn leveranciers die de CO2-uitstoot die je doet, compenseren. Dit kan door verschillende duurzame projecten. Je neemt dan CO2-gecompenseerd gas af. Wil jij overstappen naar een energieleverancier die CO2-gecompenseerd gas aanbiedt? Maak dan nu een energievergelijking.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 16:12 uur Dhr. J uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar FENOR en bespaarde € 260,34
  • 11:55 uur Dhr. B uit Emmen is overgestapt
    naar Welkom Energie en bespaarde € 215,90
  • 11:02 uur Mevr. D uit Haarlem is overgestapt
    naar FENOR en bespaarde € 246,13

  • naar en bespaarde