< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Energienet kan aantal nieuwe zonneparken niet aan

bron: NOS datum: 17-04-2018
In Nederland komen er zoveel parken met zonnepanelen bij dat het energienet hier niet tegen bestand is. Vooral Drenthe en Groningen hebben hiermee te maken. Het afgelopen jaar is het aantal zonneparken ontzettend gegroeid en nog steeds liggen er veel aanvragen voor de bouw van zonneparken.

Doordat het energienet nog niet klaar is voor meer zonne-energie, waarschuwen netbeheerders TenneT en Enexis dat het niet verstandig is om de komende tijd nieuwe zonneparken in beide provincies te plaatsen. Wanneer er veel meer zonnestroom is dan het energienet toelaat, ontstaat er verstopping; er is simpelweg geen ruimte om alle stroom te transporteren. Alle aanvragen samen gaan om nogal een grote hoeveelheid zonnestroom. Als alles wordt goedgekeurd, produceren alle zonneparken bij elkaar meer energie dan een flinke elektriciteitscentrale.

Zonneparken elders plaatsen

Een mogelijke oplossing om toch de zonneparken te kunnen bouwen, is dat de parken elders in Nederland geplaatst worden of dat het energienet verzwaard wordt zodat de groei in zonnestroom kan worden opgevangen. Dit duurt echter nog jaren. TenneT en Enexis overleggen de komende tijd samen met lokale overheden wat er mogelijk is.     

Groningen en Drenthe populair

Zuid-Groningen en Noord-Drenthe zijn populaire gebieden voor zonneparken, omdat grond daar goedkoper is in verhouding met andere delen in Nederland. Boeren worden door projectontwikkelaars benaderd met de vraag of zij zonneparken willen plaatsen. De plaatsing van deze parken verloopt anders dan bij windmolenparken. Voor windmolens is gereguleerd op welke locaties zij mogen komen. Op zonneparken is minder controle. In principe mogen die overal geplaatst worden. Netbeheerders weten hierdoor van tevoren niet waar een zonnepark geplaatst wordt, maar ze zijn wel verplicht om ze aan te sluiten op het energienet.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 12:13 uur Mevr. B uit Amstelveen is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 10:49 uur Dhr. N uit Wormer is overgestapt
    naar Greenchoice
  • 22:38 uur Dhr. F uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar Budget Energie

  • naar en bespaarde