< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Energiebelasting stijgt in 2017 met €23,- voor gemiddeld huishouden

bron: Rijksoverheid datum: 23-12-2016
Zoals we al eerder meldden stijgt uw energierekening in 2017. Dat komt doordat de energieprijzen stijgen. Ook de andere twee kostenposten van uw energierekening, de netbeheerkosten en de energiebelasting worden duurder. Deze week zijn de tarieven voor energiebelasting en opslag duurzame energie definitief vastgesteld door de eerste kamer.

Energiebelasting 2017

De Energiebelasting zijn vaste kosten die voor iedereen gelijk zijn, ongeacht uw energieleverancier. Aan de hand van de prijsstijging is berekend dat een gemiddeld huishouden volgend jaar 23 euro meer kwijt is aan de energiebelasting en opslag duurzame energie. Er is hierbij uitgegaan van een verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3 gas per jaar. Bekijk hier de nieuwe energiebelastingtarieven voor 2017. 

Opslag Duurzame Energie

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een heffing op het verbruik van aardgas en elektriciteit en onderdeel van de energiebelasting. Ook deze tarieven stijgen. Per kWh betaalt u 1,92 cent (tegenover 1,32 cent) en 0,90 cent per m3 (was 0,68 cent).

Wat houdt dit in voor u?

Het zijn veel cijfertjes maar wat zijn de gevolgen voor u? Na alle prijsstijgingen betaalt u gemiddeld 23 euro (inclusief BTW) meer aan overheidsheffingen. Helaas kunnen we hier niet veel aan doen. Onze energierekening bestaat voor bijna de helft uit deze (vaste) energiebelastingen. De hoeveelheid energiebelasting die u uiteindelijk betaalt is afhankelijk van uw verbruik.

Waar kunt u wel wat aan doen? Het variabele onderdeel van uw energierekening; de leveringskosten. Die kosten worden door de energieleveranciers zelf bepaald. Daar valt winst te behalen door onderlinge concurrentie en actietarieven die de energieleveranciers daarom toepassen.

Bekijk snel welke energieleverancier het beste bij uw wensen past.

 

kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 23:40 uur Dhr. S. uit Zwijndrecht is overgestapt
    naar Greenchoice en bespaarde € 145,32
  • 23:24 uur Dhr. T. uit Grave is overgestapt
    naar UnitedConsumers en bespaarde € 224,52
  • 23:14 uur Dhr. B. uit Deventer is overgestapt
    naar Essent en bespaarde € 168,12

  • naar en bespaarde