< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Energie uit groene batterijen: onze toekomst?

bron: De kennis van nu datum: 06-02-2017

Dieselgeneratoren behoren snel tot het verleden als het ligt aan NUON en de Haarlemse start-up ‘GreenBattery’. De oplossing is de Greenbattery; een batterij ter grootte van een halve zeecontainer, boordevol met duurzaam opgewekte energie.

 

Goed alternatief voor de aggregaat

Een aggregaat geeft naast veel herrie ook een behoorlijke milieubelastende uitstoot. Met een hoge concentratie roet, ultrafijnstof en een hoge CO2-uitstoot zijn aggregaten niet de meest milieuvriendelijke stroomopwekkers.

GreenBattery is het groene alternatief. De batterijen zijn gevuld met duurzame energie, hebben geen milieubelastende uitstoot en ze zijn stil. Volgens GreenBattery wordt er per batterijsysteem zo’n 62.000 liter diesel en een uitstoot van 159.000 kg CO2 per jaar bespaard.

 

Geen elektriciteit beschikbaar

Afgelopen jaar is er al een proef gedraaid met de GreenBattery op dancefestivals Mysteryland en Awakenings, wat een groot succes was. Ook was de Greenbattery een belangrijke back-up tijdens de opening van het nieuwe Thialf-ijsstadion in Heereveen.

Naast deze situaties kan de GreenBattery ook worden ingezet in andere situaties waar (tijdelijk) geen stroom aanwezig is zoals ziekenhuizen, of ontwikkelingslanden.

Op gewenste momenten opslaan en afstaan van duurzaam opgewekte energie is het grote voordeel van de GreenBattery. De inzetbaarheid is hierdoor groot.

De energie-inhoud van de batterij kan nog wel beter. Met de huidige batterijen laadt je 50.000 mobiele telefoons of 10 BMW’s op. Maar volgens GreenBattry is het een kwestie van tijd voordat de allerbeste batterij ontwikkeld is.

 

Samenwerking met NUON

GreenBattery heeft in NUON een samenwerkingspartner gevonden als het gaat om de levering en opladen van de batterijen. Te beginnen met 5 batterijen wat later dit jaar oploopt naar 6 grote en 10 kleine batterijen.

NUON heeft een groot netwerk van plekken om deze duurzame batterijen op te laden. Dit verlaagt de transportkosten en uitlaatgassen die gemoeid zijn bij het laden en vervoeren van de batterijen. Vooralsnog gaat het om een samenwerking van drie jaar.

kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 20:30 uur Dhr. K. uit Schermerhorn is overgestapt
    naar Engie en bespaarde € 159,96
  • 20:24 uur Mevr. L. uit Gouderak is overgestapt
    naar UnitedConsumers en bespaarde € 254,23
  • 20:24 uur Mevr. S. uit Utrecht is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 132,08

  • naar en bespaarde