< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Nuon bouwt eerste windmolenpark op zee zonder subsidie

bron: Nuon datum: 21-03-2018
Het moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, wordt de eerste die een windmolenpark op zee bouwt zonder dat hier subsidie voor nodig is. In totaal worden twee kavels gebouwd voor de kust van Zuid-Holland, samen met meer dan 700 megawatt aan capaciteit. Daar kunnen een miljoen huishoudens stroom van verbruiken.

Het is uniek dat dit windmolenpark gebouwd wordt zonder subsidie. Tot nu toe verstrekte de overheid per kilowattuur een subsidie (in het geval van het windmolenpark Gemini was dit 14 eurocent per kWh).

Ook Eneco en Innogy (waar Essent onder valt) hadden interesse om het windmolenpark te bouwen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft ervoor gekozen om de bouw uit te besteden aan Nuon. Het windmolenpark gaat Hollandse Kust Zuid heten en is in 2022 gereed voor gebruik.

Windmolenpark niet geheel kosteloos voor de overheid

De bouw van Hollandse Kust Zuid is niet geheel kosteloos voor de overheid, omdat zij een Tendermodel aanhoudt. Dit houdt in dat zij de bedrijven die investeren in windmolenparken geen risico wil laten lopen. Daarom heeft de overheid eerst onderzocht of de bodem van de zee geschikt is voor de bouw van het windmolenpark. Daarnaast neemt de overheid ook de kosten voor haar rekening om het windmolenpark aan te sluiten op ons landelijke energienet. Voor Hollandse Kust Zuid kost die aansluiting 1,4 eurocent per kilowattuur.

Kosten voor de bouw aanzienlijk gedaald

Het is de afgelopen jaren behoorlijk goedkoper geworden om een windmolenpark op zee te bouwen. In slechts vier jaar tijd zijn de kosten 40 procent gedaald. Een belangrijke reden is dat bouwbedrijven nu meer ervaring hebben in het bouwen van windmolenparken op zee en daardoor efficiënter te werk gaan. Daarbij werden de benodigde grondstoffen zoals staal, goedkoper, stond de rente laag en daalden de prijzen van bedrijven die diensten op volle zee verzorgen.

Duurzame plannen

Het windmolenpark past in de plannen van de overheid om 16 procent van alle energie uit duurzame energiebronnen te halen. Windenergie en zonne-energie moeten voor de grootste groei zorgen. Momenteel zijn er vier windmolenparken op zee in Nederland en de komende jaren wordt er 3.450 megawatt capaciteit aan windenergie bijgebouwd.

Groene stroom?

Ben jij benieuwd welke energieleverancier voor jou het beste aanbod met groene stroom heeft? Maak dan binnen 1 minuut een online energievergelijking, vink aan dat je 100% groene stroom wilt en je ziet direct het voordeligste groene energiecontract voor jouw energieverbruik.

.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 18:51 uur Dhr. J uit Veldhoven is overgestapt
    naar UnitedConsumers en bespaarde € 173,34
  • 17:55 uur Dhr. S uit Arnhem is overgestapt
    naar Vattenfall en bespaarde € 159,08
  • 17:27 uur Mevr. M uit Leeuwarden is overgestapt
    naar Innova Energie en bespaarde € 148,77

  • naar en bespaarde