Een samenwerking tussen Essent en Milieudefensie, die verwacht je misschien niet direct. Toch hebben ze de handen ineengeslagen in strijd tegen de oneerlijke verdeling van de energierekening. Op dit moment betaalt volgens beide partijen het gezin de energiekosten voor de industrie.
Verdeling van de energielasten
Per toeval kwamen ze erachter dat ze afzonderlijk van elkaar een onderzoek waren gestart naar de verdeling van de energierekening. De kosten van de energietransitie komen vooral bij de burgers terecht. Gezinnen betalen veel meer-, bedrijven betalen veel minder dan ze aan CO2-schade veroorzaken. (Dit komt door de belastingen die geheven worden op de energierekening.)
Volgens Donald Pols, directeur van Milieudefensie worden bijna alle lasten door gezinnen en het midden- en kleinbedrijf betaald. Het grote bedrijfsleven draagt hier bijna niets aan bij’.
Transparantie energiemarkt
De verdeling tussen de energielasten moet voor iedereen duidelijk zijn. Volgens Essent en Milieudefensie is dit cruciaal.
Het nieuwe kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben. Daar is een nieuw energieakkoord voor nodig. Een aanpassing van de energiebelasting wordt expliciet genoemd. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is op dit moment druk in gesprek over een vervolg op het Energieakkoord uit 2013. Milieudefensie is hier deel duidelijk over: “Wij doen alleen mee als de kostenverdeling een gelijkwaardige rol krijgt”.
Lagere energierekening?
Wil je de energierekening zo laag mogelijk houden? Zorg dat je elk jaar energieleveranciers met elkaar vergelijkt en overstapt naar een nieuwe. Zo behoud je de laagste tarieven en ontvang je de hoogste cashbacks.