< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

De kwaliteit van onze netbeheerders onderzocht door de ACM

bron: ACM datum: 27-07-2018
Wat is de kwaliteit van onze netbeheerders? Dit onderzoekt de ACM, toezichthouder van de energiemarkt, iedere twee jaar. Netbeheerders zijn belangrijk voor onze energievoorziening, omdat ze het energienet onderhouden zodat wij ieder moment van de dag gas en stroom geleverd krijgen. Ze worden beoordeeld op vier punten: betrouwbaarheid, veiligheid, de kwaliteit van de dienstverlening en van het product.

Betrouwbaarheid elektriciteit

In 2017 hadden we langere periodes geen stroom dan in de jaren ervoor met name door storingen ontstaan tijdens graafwerkzaamheden. De hoeveelheid minuten dat we in Nederland in 2017 geen elektriciteit hadden, komt op ruim 1 uur en 23 minuten. Dit aantal minuten is met bijna 9 toegenomen ten opzichte van de periode 2013 – 2016. Netbeheerder Rendo, die actief is in Noordoost-Nederland, lag ver boven het gemiddelde met ruim 120 minuten storing over heel 2017.

Betrouwbaarheid gas

In 2017 zijn de storingen met gas flink gedaald. In totaal konden we in Nederland 1 uur en 26 minuten geen gas gebruiken. In de periode 2013 – 2016 was dit 4 uur en 44 minuten. Liander had te maken met de grootste storing. Voor gas waren graafwerkzaamheden vaak veroorzakers van de storing.

Veiligheid

Veiligheid hangt af van hoe snel de netbeheerder aanwezig is op de plek van de storing en hoe vaak er een lek voorkomt. De meeste netbeheerders zaten ver onder het landelijk gemiddelde waardoor ze voldoen aan de veiligheidseisen.

Dienstverlening

Netbeheerders hebben hun dienstverlening goed op orde. Klachten worden ruim binnen de wettelijke tijd van 8 weken afgehandeld en wanneer netbeheerders onderhoud aan het energienet plannen, informeren zij de klant tijdig.

Met dit tweejaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van netbeheerders wil ACM alle verbruikers van energie op de hoogte stellen en stimuleren dat netbeheerders hun kwaliteit waarborgen.

Energie vergelijken >> 

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 17:38 uur Dhr. H uit Deventer is overgestapt
    naar Greenchoice
  • 13:51 uur Dhr. Q uit Sliedrecht is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 20:58 uur Dhr. J uit Haarlem is overgestapt
    naar Greenchoice

  • naar en bespaarde