< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

75% meer energiebelasting op gas de komende 12 jaar

bron: NOS datum: 21-06-2018
Het plan is om de komende twaalf jaar de energiebelasting op aardgas met 75 procent te laten stijgen en de belasting op stroom te verlagen. Het doel is om consumenten, bedrijven en woningcorporaties te stimuleren over te gaan op duurzame alternatieven voor aardgas.

Het voorstel komt van de klimaattafel ‘Gebouwde Omgeving’ die geleid wordt door oud PvdA-leider Diederik Samsom. Bij een alternatief op aardgas kun je denken aan een elektrische warmtepomp. Met een warmtepomp is er geen gas meer nodig voor het verwarmen van de woning, maar alleen elektriciteit. Daarom staat in het voorstel ook om de energiebelasting op stroom te verlagen, zodat het financieel aantrekkelijker wordt om te investeren in een warmtepomp.
 

Energiebelasting

Over iedere verbruikte m3 gas betaalt een energieverbruiker 26 eurocent energiebelasting en over iedere kWh stroom 10,5 eurocent. Wordt het plan goedgekeurd dan stijgt de belasting op gas met 20 eurocent en daalt het voor stroom met 6,5 eurocent. Een gemiddeld huishouden, met een gasverbruik van 1.700 m3, is daardoor in een jaar tijd € 380,- extra aan energiebelasting kwijt. Mits het voorstel goedgekeurd wordt.
 

Een warmtepomp aanschaffen

Veel energieverbruikers investeren momenteel niet in een warmtepomp vanwege de kosten. De aanschaf en de installatie kosten veel geld. Daarnaast is het advies, om zo efficiënt mogelijk te verwarmen, om eerst de woning of het bedrijfspand goed te isoleren en vloerverwarming te installeren. Al met al vraagt dit om een behoorlijke investering.
 

Tegemoetkoming van lage inkomens

Voor huishoudens met een laag inkomen is de toenemende energiebelasting op aardgas een flink bedrag. Daarom is het plan om deze groep tegemoet te komen door bijvoorbeeld de huurtoeslag of uitkeringen te verhogen.  
 

Gaat het voorstel door?

Het belastingvoorstel gaat nog langs de Tweede Kamer en die beslist of het wordt doorgevoerd, maar de verwachting is dat het voorstel opgenomen wordt in het Klimaatakkoord. Het is namelijk de regering zelf die heeft besloten dat alle huishoudens uiteindelijk van het gas af moeten, dus zullen ze uiteindelijk ook met voorstellen akkoord moeten gaan om dit doel te bereiken.

Zolang je nog gas verbruikt, wil je uiteraard het zo laagst mogelijke gastarief. Vergelijk daarom online alle energieleveranciers en kies de beste aanbieding voor jouw situatie. 


Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 12:13 uur Mevr. B uit Amstelveen is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 10:49 uur Dhr. N uit Wormer is overgestapt
    naar Greenchoice
  • 22:38 uur Dhr. F uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar Budget Energie

  • naar en bespaarde