< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Tien procent van Nederlanders wil geen slimme meter

bron: De Persdienst / Kassa datum: 23-02-2015

Ongeveer één op de tien huishoudens wil geen slimme meter. Sommige klanten zeggen dit tegen hun netbeheerder. Anderen laten de monteur voor een dichte deur staan bij een afspraak. Dit meldt De Persdienst, de landelijke redactie van regionale kranten zoals De Gelderlander en De Stentor.

Landelijke uitrol van slimme meter

Op 1 januari van dit jaar werd begonnen met de landelijke uitrol van de slimme meter. De slimme meter maakt het energieleveranciers makkelijker om in te spelen op vraag en aanbod, zodat de efficiënte van energieverbruik toeneemt en de energieverspilling juist afneemt. De slimme meter is zelf niet per se 'slim', maar kan slim gemaakt worden door het gebruik van energieverbruiksmanagers, waarmee via een extern display het energieverbruik in kaart wordt gebracht.

Netbeheerders Enexis en Alliander merken sinds de uitrol van start is gegaan op dat zo'n tien procent van de klanten de slimme meter weigert. Beide netbeheerders geven aan dat het om voorlopige cijfers gaat dat ze hopen dat het percentage omlaag zal gaan.

'Privacyprobleem had voorzien kunnen worden'

De belangrijkste reden om de slimme meter te weigeren is de privacygevoeligheid van het apparaat. Drie weken geleden kwam een groot privacylek aan het licht: buitenstaanders konden vrij gemakkelijk het energieverbruik van anderen inzien via een aantal apps die gekoppeld worden aan de slimme meter. Netbeheer Nederland zegt inmiddels bezig te zijn met een gedragscode voor externe bedrijven die dergelijke apps aanbieden.

"Dit had voorzien kunnen worden", meent energiedeskundige Erik Smith. Een gedragscode is een vorm van zelfregulering en als er kwaadwillende partijen zijn is het onwaarschijnlijk dat dit voldoende is, aldus de heer Smith. Energieleveranciers zullen volgens Smith zelf niet gauw de gegevens misbruiken, omdat zij slechts zes keer per jaar de slimme meter mogen uitlezen en er een groter belang bij hebben om hun klanten te beschermen.

Meer weten?

Lees deze nieuwsberichten:
2 januari 2015: Landelijke uitrol van slimme meter van start
30 januari 2015: Slimme meter levert privacy-risico op

Of bekijk de uitzending van Vara Kassa van 21 februari 2015, die in het teken staat van de slimme meter:

 

Echt goedkope energie? Stap over!

Wist u dat u veel hogere energietarieven betaalt als u niet op tijd overstapt? U krijg dan namelijk variabele tarieven, die doorgaans veel hoger zijn dan actietarieven. Vul daarom vandaag nog de energievergelijker in en ontdek direct wat u kunt besparen op energie.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 12:18 uur Dhr. H uit Veenendaal is overgestapt
    naar Budget Energie en bespaarde € 93,07
  • 12:15 uur Dhr. C uit Assen is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 196,13
  • 12:14 uur Dhr. A uit Nieuw-Vennep is overgestapt
    naar Vattenfall en bespaarde € 450,56

  • naar en bespaarde