< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Slimme meter levert privacy-risico op

bron: De Telegraaf datum: 30-01-2015

Netbeheerders staan de komende maanden niet toe dat nieuwe klanten data opvragen van slimme meters. De maatregel is in het leven geroepen nadat aan het licht kwam dat kwaadwillenden eenvoudig energiegegevens van anderen kunnen opvragen.

Privacylek

Door naam, adres en telefoonnummer in te vullen kunnen online verbruiksgegevens ingezien worden van de betreffende slimme meter-eigenaar. Een journalist wist zelfs de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als klant.

Extra maatregelen

Brancheorganisaties Netbeheer Nederland (netbeheer) en Energie-Nederland (energieleveranciers) nemen het hoog op. "We nemen extra maatregelen om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de klantgegevens door de aanbieders van apps en websites gewaarborgd blijft."

Het probleem zit volgens Netbeheer Nederland bij onafhankelijke dienstenaanbieders: bedrijven die zelf geen netbeheerder of energieleverancier zijn, maar wel diensten aanbieden waarmee consumenten inzicht krijgen in hun energieverbruik. Veelal wordt alleen op naam, adres en EAN-code van de gas- en elektriciteitsmeter gecheckt. Die EAN-codes zijn online makkelijk te achterhalen, waardoor het gemakkelijk wordt om het energieverbruik van anderen te bekijken.

Invoering van de slimme meter

De landelijke uitrol van de slimme meter is begin 2015 van start gegaan. In 2020 moeten alle huizen in Nederland over een slimme meter beschikken. In de Eerste en Tweede Kamer is uitvoerig gesproken over de slimme meter. Een van de struikelblokken voor de invoering van de slimme meter was de privacygevoeligheid.

Lees ook: Landelijke uitrol van slimme meter van start

 

Overstappen: een fluitje van een cent

Wist u dat overstappen maar een paar minuten van uw tijd kost? Vul de energievergelijker in en ontdek direct wat u kunt besparen op energie.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 12:18 uur Dhr. H uit Veenendaal is overgestapt
    naar Budget Energie en bespaarde € 93,07
  • 12:15 uur Dhr. C uit Assen is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 196,13
  • 12:14 uur Dhr. A uit Nieuw-Vennep is overgestapt
    naar Vattenfall en bespaarde € 450,56

  • naar en bespaarde