< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Energierekening gaat in 2015 omlaag

bron: RTL Nieuws datum: 27-11-2014
Goed nieuws: volgend jaar gaat de energierekening voor ieder huishouden met zo'n €25 omlaag. Regionale netbeheerders mogen namelijk minder kosten in rekening brengen voor het transport van stroom en gas, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.

Onterecht kosten in rekening gebracht

"We zien dat regionale netbeheerders bij een aantal posten onterecht kosten in rekening hebben gebracht", zegt Remko Bos, directeur Energie bij de ACM. "Dat wordt met deze besluiten rechtgetrokken."

€260 miljoen

In totaal verlaagt de ACM de inkomsten van de netbeheerders met €260 miljoen. Daarvan wordt €200 miljoen bespaard op transportkosten. De overige €60 miljoen zou bespaard moeten worden door een efficiëntere bedrijfsvoering. Ook is de rente de afgelopen jaren gedaald. "Omdat de verwachte kosten dalen, kunnen ook de inkomsten omlaag", aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM. "Die kostenontwikkeling moet zich ook doorvertalen naar de consument."

Landelijk netbeheer

Het maximale tarief dat de ACM nu heeft vastgesteld, geldt alleen voor de regionale transportkosten van gas en elektriciteit. De toezichthouder bepaalt in december wat de tarieven van de landelijke netbeheerders (TenneT voor stroom en Gasunie voor gas) worden. Als deze tarieven ook omlaag gaan, zou het kunnen zijn dat we volgend jaar nog minder gaan betalen voor energie. Ook de energieprijzen 2015 gaan waarschijnlijk omlaag.

Eenvoudig energie vergelijken en overstappen

Wij helpen u graag aan goedkope energie! Kom gas en elektriciteit vergelijken en stap vandaag nog over.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 10:54 uur Dhr. M uit Leeuwarden is overgestapt
    naar Eneco en bespaarde € 441,33
  • 08:59 uur Dhr. R uit Zeeland is overgestapt
    naar Greenchoice en bespaarde € 92,91
  • 22:48 uur Mevr. A uit Hoensbroek is overgestapt
    naar Vattenfall en bespaarde € 300,67