< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

ACM: 'Mogelijk verboden prijsafspraken bij energieveilingen'

bron: RTL Nieuws datum: 01-08-2014

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een inval gedaan bij een onbekend aantal energieveilingen. De ACM vermoedt dat er verboden prijsafspraken gemaakt worden en dat consumenten worden misleid.

Energieveilingen niet het goedkoopst

Energiecontracten die worden aangeboden via energieveilingen zijn niet altijd het goedkoopst in de markt, ontdekte ook Energieleveranciers.nl. Diverse energieveilingen van onder andere de Consumentenbond, ANWB, de Telegraaf en Sloop de Crisis.nl bleken duurder te zijn dan contracten die aangeboden worden in onze energievergelijker.

Bodemprijs

Bij energie-acties van Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis.nl, ANWB en Telegraaf wordt vooraf een zogenaamd 'streefgetal' of vast kortingspercentage bepaald. Energieleveranciers die deze 'bodemprijs' bieden, slepen de deal binnen. Indien er lager wordt geboden, dan kan het bod als ongeldig gekwalificeerd worden.

De bodemprijs is er gekomen na aandringen van energieleveranciers. Voordat de bodemprijs er was, boden energieleveranciers soms zó laag dat ze verlies leden op een energieveiling. Zij dreigden bij de veilingorganisatoren dat ze niet meer deel zouden nemen aan de acties, waarop werd besloten een bodemprijs in te stellen. Deze constructie heeft trekken van 'kartelvorming', stelt Hans Vedder, hoogleraar Mededingingsrecht: "Als een veilingorganisator een minimumprijs hanteert, dan is dat zeer problematisch. Het haalt de prikkel voor scherper bieden weg uit de markt. Als er maar een beperkt aantal leveranciers deelneemt aan een veiling is het zelfs mogelijk dat de prijzen onderling kunnen worden afgestemd. Het is hoe dan ook niet in het belang van de consument."

Consumenten misleid

"Uit de informatie waarover wij nu beschikken maken we op dat bij sommige veilingen partijen mogelijk hebben samengespannen", zegt een woordvoerder van de ACM. "Dat is mogelijk misleidend voor consumenten." Mochten er misstanden zijn bij de energieveilingen, dan kan de ACM hen een hoge boete opleggen.

Wilt u wél de laagste energieprijzen?

Wilt u zeker weten dat u het goedkoopste energiecontract voor uw situatie afsluit? Maak dan gebruik van onze energievergelijker!

 

Energie vergelijken en overstappen

Vind goedkope energiecontracten op Energieleveranciers.nl. U kunt alle energieprijzen vergelijken en overstappen naar de beste en goedkoopste energieleverancier.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 18:06 uur Dhr. T uit Winkel is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 09:26 uur Dhr. M uit Echt is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 23:21 uur Dhr. H uit Heerlen is overgestapt
    naar Budget Energie

  • naar en bespaarde