< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Liberalisering van de energiemarkt decennium geleden

datum: 01-07-2014

Op 1 juli 2004 werd de energiemarkt geliberaliseerd. Waren er tien jaar geleden nog maar zes energieleveranciers, tegenwoordig zijn dat er meer dan dertig. De toegenomen concurrentie heeft consumenten veel gebracht wat betreft prijs en keuzemogelijkheden. Consumenten kunnen tegenwoordig kiezen uit grijze, groene of half-groene energie, contracten met verschillende looptijden en diverse welkomstacties.

Steeds meer consumenten weten hun weg te vinden naar een nieuwe energieleverancier, mede dankzij de komst van vergelijkingssites en energieveilingen. In 2007 stapte nog minder dan 6% van de consumenten over. In 2013 steeg dit percentage naar meer dan 12%. In totaal switchte 44% van de consumenten ooit van energieleverancier.

De energierekening van de consument die jaarlijks overstapt is nu nog net zo hoog als in 2004, terwijl trouwe klanten met een gemiddeld energieverbruik nu zo'n € 350 meer betalen voor energie dan in 2004. Welkomstkortingen, vastrecht en leveringstarieven maken een steeds groter verschil, maar ook de energiebelasting, netwerkkosten en hogere olieprijs dragen bij aan de energierekening.

Duurzame energie heeft het afgelopen decennium flink de nadruk gekregen. De gevestigde energieleveranciers gingen in de laatste 10 jaar niet alleen de strijd aan met nieuwe -vaak groene- energieproducenten, maar zagen ook een forse toename in het aantal consumenten dat zelf energie produceert. Het totaal geïnstalleerd vermogen van zonnepanelen groeide van 57 MWp in 2008 tot 666 MWp eind 2013.

Meer weten over liberalisering van de energiemarkt? Bekijk de infographic hieronder.

Infographic energie

 

Energie vergelijken en overstappen

Vind goedkope energiecontracten op Energieleveranciers.nl. U kunt alle energieprijzen vergelijken en overstappen naar de beste en goedkoopste energieleverancier.

Bekijk uw besparing