< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

VEH: "Energierekening moet gestandaardiseerd worden"

bron: VEH datum: 26-06-2014
Energieleveranciers moeten verplicht worden om de jaarafrekening voor consumenten volgens een vaste structuur en met een vaste terminologie op te stellen. Dit bepleit Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken.

Uit onderzoek van VEH blijkt dat geen enkele onderzochte jaarafrekening volledig aan de in 2010 opgestelde richtlijn van de energiebedrijven en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voldoet. VEH onderzocht 157 jaarnota's van onder meer Nuon, Essent en Eneco. "Wij krijgen veel reacties van leden die de energieafrekening niet begrijpen, niet goed kunnen controleren of niet weten hoe ze hun rekening met een aanbod van een andere leverancier kunnen vergelijken", verklaart VEH in een persbericht.

De ACM heeft in 2013 aangegeven dat de transparantie van energieleveranciers onvoldoende is. VEH meent dat echte transparantie alleen bereikt kan worden als de energierekening volgens een bepaalde standaard wordt opgesteld. "Energieleveranciers hebben een wettelijke zorgplicht ten aanzien van de levering aan consumenten. Hieronder valt ook dat de consument zijn rekening kan begrijpen en controleren", aldus VEH.

In de brief aan minister Kamp geeft Vereniging Eigen Huis aan dat naast de jaarafrekening ook de voorschotnota en in het geval van een slimme meter het tweemaandelijkse verbruiksoverzicht in zo'n vast format gegoten zou moeten worden.

Energieleveranciers.nl heeft voorbeelden van energierekeningen van verschillende leveranciers op een rijtje gezet. In dit overzicht kunt u direct ontdekken hoe de energierekening van diverse leveranciers is opgebouwd.

 

Overstappen is besparen!

Wilt u ook tot wel € 350 per jaar besparen op uw energierekening? Stap dan jaarlijks over! Vul de energievergelijker in om direct de goedkoopste energiecontracten te zien.

kWh
m3
Normaal
kWh
Dal
kWh
m3

Zojuist overgestapt

  • 22:15 uur Dhr. B. uit Warmond is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 168,34
  • 22:08 uur Mevr. H. uit Helvoirt is overgestapt
    naar Energiedirect.nl en bespaarde € 101,73
  • 22:02 uur Mevr. S. uit 's-Gravenhage is overgestapt
    naar Eneco en bespaarde € 195,22

  • naar en bespaarde