< terug naar nieuwsoverzicht
News item image

Collectieve energieveiling vaak duurder

bron: Financieel Dagblad datum: 05-06-2014

Consumenten die via een collectief een contract voor elektriciteit en gas afsluiten, zijn vaak duurder uit dan wanneer zij overstappen via een energievergelijker. Dit bevestigen Vereniging Eigen Huis, de ANWB en de Consumentenbond, die geregeld energieveilingen organiseren.

In de praktijk zijn de winnende energiecontracten van energieveilingen vaak duurder dan wanneer een consument op eigen initiatief een energiecontract afsluit. "De winnaar is lang niet altijd de goedkoopste, maar dat beweren wij ook niet", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. "Mensen kunnen ervoor kiezen vanwege het gemak en omdat de voorwaarden beter zijn. Maar als het puur om de prijs gaat, adviseren we om ook even verder te kijken."

Ook de ANWB constateert dit en overweegt zelfs te stoppen met de energieveilingen. Hiervoor wordt echter een andere reden gegeven: "We hebben onze derde veiling achter de rug en daarbij kregen onze deelnemers gemiddeld €?281 korting. Maar dat is voor één jaar, volgend jaar loopt het contract af en dan moet je weer overstappen voor de volle korting. Sommige mensen hebben daar lol in, maar anderen vinden het gedoe. Voor die mensen zoeken we een oplossing."

In een energieveiling bieden verschillende energiebedrijven tegen elkaar op. De leverancier die de laagste energietarieven biedt, wint de veiling en mag energie leveren aan de huishoudens die zich hebben aangemeld bij het collectief. Grote spelers als Essent, Eneco en Nuon verliezen klanten door de veilingen. Meestal zijn het namelijk de prijsvechters, zoals Energiedirect.nl en Budget Energie, die de veiling winnen. Via de veilingen van de Consumentenbond stapten inmiddels zo'n 250.000 huishoudens over. Via de Vereniging Eigen Huis switchten tot nu toe 150.000 huishoudens.

Wilt u zeker weten dat u het goedkoopste energiecontract afsluit dat past bij uw situatie? Vul dan altijd de energievergelijker op Energieleveranciers.nl in. Benieuwd naar de winnende aanbiedingen van de meest recente energieveilingen? Bekijk het overzicht van energieveilingen op ons blog.

 

Energie vergelijken en overstappen

Vind goedkope energiecontracten op Energieleveranciers.nl. U kunt alle energieprijzen vergelijken en overstappen naar de beste en goedkoopste energieleverancier.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 21:45 uur Mevr. H uit Etten-Leur is overgestapt
    naar Energiedirect.nl en bespaarde € 333,13
  • 21:12 uur Dhr. L uit Rijswijk is overgestapt
    naar Oxxio en bespaarde € 239,26
  • 20:24 uur Dhr. J uit Amsterdam is overgestapt
    naar United Consumers en bespaarde € 175,35

  • naar en bespaarde