Kernenergie

Kernenergie is energie die opgewekt wordt door kerncentrales. Kiest u voor de levering van elektriciteit voor grijze stroom, dan krijgt u mogelijk ook (een deel) kernenergie. Kiest u voor de levering van groene stroom, dan krijgt u geen kernenergie. Op deze pagina leest u meer over kernenergie en hoe er achter kunt komen of u kernenergie ontvangt.

Wilt u een leverancier die wel of juist geen kernenergie levert? Op energieleveranciers.nl kunt u eenvoudig een groot aantal energieleveranciers vergelijken op prijs, soorten energie en soorten contracten. Als u in onderstaande energievergelijker uw gegevens invult krijgt u direct een overzicht met de huidige tarieven van een groot aantal energieleveranciers. U kunt vervolgens uw zoekresultaat verfijnen door bij het zoekfilter "duurzaamheid" aan te geven of u groene of grijze energie wilt.

Vergelijk nu groene en grijze energietarieven en stap vandaag nog over! 

Wat is kernenergie?

Kernenergie is energie die vrijkomt bij de splitsing van atoomkernen. De warmte die bij de splitsing vrijkomt, wordt omgezet in elektriciteit. Dat is de kernenergie. De opwekking van kernenergie gebeurt in een beschermde omgeving: een (kern)reactor. Om de kerncentrale te laten werken is uranium nodig. Dit is een grondstof die voornamelijk uit Canada en Australië komt.

Kernenergie in Nederland

De enige, nog werkzame kerncentrale in Nederland staat in Borssele, Zeeland In Nederland is ongeveer tien procent van alle verbruikte stroom kernenergie. De kerncentrale in Borssele produceert daarvan ongeveer vier procent. Om aan de totale energievraag te voldoen, wordt er ook kernenergie geïmporteerd. De overige kernenergie wordt geïmporteerd. In Nederland gebruiken zo’n tien energieleveranciers kernenergie voor de stroomlevering aan consumenten. Atoomstroom is de enige leverancier die alleen kernenergie levert.

Voordelen kernenergie

• De grondstof voor kernenergie (uranium) is relatief goedkoop en ruim voorradig
• Geen CO2-uitstoot bij de productie
• Grote productie kernenergie per centrale.

Nadelen kernenergie

• Langdurig schadelijk (radioactief) restafval voor mens en milieu dat zeer lange tijd beschermd opgeslagen moet worden.
• Gezondheidsrisico's en milieuschade door de winning van uranium, de verwerking en het vervoer.
• Het risico van verspreiding van kernwapens of sabotage

Kernenergie en uw energieleverancier

Heeft u grijze stroom, dan is het mogelijk dat uw energieleverancier ook kernenergie gebruikt voor de stroomlevering. Of u een deel van uw stroom ook kernenergie is, staat op het stroometiket van het energieproduct. Op het stroometiket staat de samenstelling van de elektriciteit die u ontvangt. U kunt hiermee de samenstelling van uw stroom vergelijken met de stroom van andere leveranciers.

Liever geen kernenergie?

Wilt u geen kernenergie voor uw stroom in huis? Als u kiest voor groene energie, dan heeft u nooit kernenergie. Kiest u voor grijze energie, dan kan een deel van de stroomlevering bestaan uit kernenergie.
Met onze energievergelijker kunt u prijzen van energie vergelijken op basis van uw wensen. In het resultatenoverzicht staat altijd de goedkoopste energieleverancier die wij vergelijken bovenaan. Op het stroometiket leest u of er kernenergie geleverd wordt.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 12:13 uur Mevr. B uit Amstelveen is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 10:49 uur Dhr. N uit Wormer is overgestapt
    naar Greenchoice
  • 22:38 uur Dhr. F uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar Budget Energie

  • naar en bespaarde