Energietarieven vergelijken op Energieleveranciers.nl

 • Duidelijk overzicht van energietarieven
 • All-in tarieven, geen verrassingen
 • Exclusieve actie aanbiedingen

Bekijk uw besparing

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig en snel aanbiedingen van een groot aantal energieleveranciers in Nederland vergelijken. Om een goede vergelijking te maken hebben we een aantal gegevens van u nodig: uw postcode, uw huidige leverancier, uw type woning, aantal personen in uw huishouden.

Aanbiedingen

Met behulp van bovenstaande gegevens kunnen wij een inschatting maken van de aanbiedingen die er in uw regio beschikbaar zijn en hoeveel energie u ongeveer verbruikt. Vervolgens kunnen we op basis van de energietarieven die uw oude leverancier rekent bepalen hoeveel u kunt besparen. Als u slechts de aanbiedingen wilt bekijken kunt u invullen dat er geen sprake is van een oude leverancier.

Zojuist overgestapt

 • 12:35 uur Dhr. W uit Dokkum is overgestapt
  naar Essent en bespaarde € 159,31
 • 09:16 uur Dhr. R uit Kerkrade is overgestapt
  naar Welkom Energie en bespaarde € 158,96
 • 23:32 uur Dhr. A uit Maastricht is overgestapt
  naar ENGIE en bespaarde € 161,20

 • naar en bespaarde

Hoe werkt overstappen?

vergelijk-en-stap-over 1. Vergelijken
en overstappen
14-dagen-bedenktijd 2. Je huidige contract
wordt opgezegd
oude-contract-wordt-opgezegd 3. Je hebt 14
dagen bedenktjid
meterstanden 4. Je overstap is
geregeld

Energietarieven: vast of variabel

Bij een nieuw energiecontract heeft u keuze uit vaste of variabele energietarieven. Het gaat hierbij dan om de tarieven voor de levering van gas en/of elektriciteit.


Contract met vaste energietarieven
Kiest u voor een energiecontract met vaste energietarieven, dan heeft u zekerheid over de hoogte van de energieprijzen voor de duur van de contractperiode. De energietarieven blijven gelijk gedurende de hele looptijd van het contract.

Contract met variabele energietarieven
Kiest u voor een energiecontract met variabele energietarieven, dan veranderen de energietarieven meestal twee keer per jaar: in januari en in juli.
In het resultatenoverzicht van onze energievergelijker staat per aanbieder het soort energiecontract. Ook geven wij duidelijk aan of de energietarieven vast of variabel zijn.

 

 

Opbouw energietarieven

De energietarieven bestaan uit kosten voor de levering, kosten voor het netbeheer en belastingen.

De tarieven voor de levering van elektriciteit worden uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De tarieven voor de levering van gas worden uitgedrukt in kubiek meter (m3). Voor de levering van gas geldt een regionale toeslag. Hoe groter de leveringsafstand vanaf Groningen (waar aardgas wordt gewonnen) hoger uw toeslag. Voor de levering betaalt u ook een bedrag aan vastrecht. De hoogte van dit tarief verschilt per energieleverancier.

De kosten voor de levering van elektriciteit of gas verschillen per leverancier. Kies daarom de energieleverancier met de laagste energietarieven.

De tarieven voor netbeheer bestaan uit de vergoeding voor:

 • Gebruik van het stroom- en/of gasnetwerk.
 • Onderhoud en het in standhouden van uw stroom- en/of gasaansluiting
 • Huur van de stroom- en/of gasmeter

De hoogte van de tarieven verschillen per netbeheerder.

De belastingen die u betaalt bestaan uit energiebelasting en BTW. De energiebelasting betaalt u over uw energieverbruik (gas en/of elektriciteit). U ontvangt een heffingskorting op de energiebelasting als de aansluiting voor een woning is. Voor de levering en transport van energie bedraagt het BTW percentage 21%.

U vindt deze bedragen terug op uw energierekening.