Energielabel voor woningen: verplicht vanaf 2015

Het energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig of energieverspillend een woning is. In januari is het verplicht om bij de verkoop van een huis een energielabel te overleggen. Daarom krijgen alle huiseigenaren in januari of februari 2015 het energielabel van hun woning thuisgestuurd. Ook elektrische apparaten en auto's hebben een energielabel.

Wat is het energielabel?

Op het energielabel staat informatie over hoe energiezuinig een woning is. Het label wordt geduid in letters, waarbij de letter 'A+++' heel energiezuinig (donkergroen) is en de letter 'G' het minst energiezuinig (rood).

Huiseigenaren krijgen in 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Het voorlopig energielabel wordt opgesteld aan de hand van openbare gegevens, waaronder het bouwjaar, het type woning en welk energielabel vergelijkbare woningen hebben. Huizen die een groen energielabel hebben worden over het algemeen sneller verkocht voor een hogere prijs.

energielabel

Voorlopig energielabel omzetten in definitief energielabel

Een voorlopig energielabel moet bij verkoop of verhuur omgezet worden naar een definitief energielabel. Het definitieve energielabel kan ook waardeverhoging werken; het kan immers zo zijn dat u energiebesparende maatregelen hebt uitgevoerd die niet vermeld staan op het voorlopig energielabel.

  1. Vul op internet een korte vragenlijst in waarin u aangeeft welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen.
  2. Stuur bewijs mee van deze maatregelen.
  3. Kies een erkend deskundige die uw aanvraag gaat beoordelen.

Zodra de deskundige uw aanvraag heeft beoordeeld, ontvangt u per e-mail uw definitieve energielabel. De kosten hiervoor bedragen enkele tientjes. Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Oneens met het energielabel?

Het kan zijn dat u het niet eens bent met de beoordeling van de energiebesparende maatregelen die u hebt opgegeven bij de aanvraag van uw definitieve energielabel. In dat geval raden wij u aan eerst in gesprek te gaan met de deskundige die de aanvraag heeft behandeld. Komt u er niet uit, dien dan een klacht in bij de Geschillencommissie Energielabel.

Uitzonderingen

Het energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van o.a. woningen, appartementen en woonwagens bedoeld voor permanent verblijf. Een aantal gebouwen heeft geen energielabel nodig, waaronder:

  • Beschermde monumenten
  • Woonboten
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik

Energielabel voor huurwoningen

Nieuwe huurders krijgen bij het ondertekenen van hun huurcontract een kopie van het definitieve energielabel. Bestaande huurders krijgen alleen een energielabel als het huurcontract voor 1 januari 2008 is ingegaan.

Het energielabel van huurwoningen wordt bepaald aan de hand van de Energie-Index. Afhankelijk van de energiezuinigheid van de woning worden er punten toebedeeld. Des te energiezuiniger de woning, des te lager de Energie-Index.

Definitief energielabel verplicht

Gaat u uw huis verkopen of verhuren? Dan bent u verplicht om een definitief energielabel te verstrekken aan de nieuwe bewoner. Doet u dit niet, dan hangt u een boete van €405 boven het hoofd. Hierop wordt gecontroleerd door de inspectie Leefomgeving en Transport.

Op energie besparen

Het energielabel laat zien hoe een woning presteert op het gebied van energie. U kunt bepaalde maatregelen nemen om op energie te besparen.

  • Installeer zonnepanelen op uw dak
  • Laat uw muren, dak en kruipruimte isoleren en plaats dubbelglas
  • Plaats een zonneboiler
  • Kies voor een energiezuinige CV-ketel

Als u energiebesparende maatregelen heeft genomen, kunt u dit op laten nemen in het definitieve energielabel.

Besparen op uw energierekening

Wilt u weten of uw energieleverancier de goedkoopste is, of dat het wellicht ergens anders goedkoper kan? Maak dan eens vrijblijvend een energievergelijking. Dankzij onze uitgebreide filtermogelijkheden vindt u binnen een paar minuten het energiecontract dat aan uw wensen voldoet. Door over te stappen kan u tot wel €280 per jaar besparen op uw energierekening!

Bekijk uw besparing