Hoe zit het met de rechtsbescherming van de kleinverbruikers in Nederland?


Voor levering van elektriciteit en aardgas aan kleinverbruikers is in Nederland een vergunning nodig. De categorie kleinverbruikers/klanten heeft hierdoor meer rechtsbescherming dan grootverbruikers.

Binnen de categorie kleinverbruikers is er onderscheid tussen particuliere klanten en zakelijke klanten. Particulieren of consumenten hebben standaard consumentenrechtsbescherming. Deze is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en eist van leveranciers onder andere dat ze in hun algemene voorwaarden bepaalde ongunstige voorwaarden niet mogen stellen. Bovendien zijn de algemene voorwaarden slechts van toepassing als de klant ze vooraf heeft kunnen inzien.

Voor zowel de huishoudens als voor de kleine bedrijven eist de vergunning dat de leverancier een goede klachtenregeling hanteert.

Veranderen de regels voor de consumentenbescherming?
De regels voor de consumentenbescherming blijven in beginsel hetzelfde, maar worden steeds aangepast en aangescherpt.

Energie vergelijken en overstappen

Op Energieleveranciers.nl kunt u in enkele stappen energie vergelijken. Vul uw gegevens in en onze energievergelijker geeft u direct een overzicht van de tarieven van een groot aantal energieleveranciers. Stap vandaag nog over en profiteer ook van goedkope energie!

Bekijk uw besparing