Energiekosten: vaste en variabele kosten voor energie

De totale energiekosten die u betaalt voor gas en stroom bestaat uit vaste en variabele energiekosten. Op uw energierekening staan de energiekosten die u moet betalen voor uw verbruik van energie. Ook staat hierop aan wie u welke energiekosten betaalt. Door uw verbruik te verminderen kunt u besparen op uw energiekosten. U kunt ook veel minder energiekosten betalen door te kiezen voor een leverancier die lagere energiekosten in rekening brengt. U kunt daarvoor hier de prijzen van energie vergelijken.   

Vaste energiekosten

Onder de vaste energiekosten vallen de kosten die u betaalt voor uw aansluiting op het gas en/of stroom netwerk en de dienstverlening van uw leverancier. De vaste energiekosten veranderen niet als u meer of minder energie verbruikt. 

De rekening voor alle vaste energiekosten ontvangt u meestal via uw energieleverancier. Op deze energierekening staat precies welke vaste (en variabele) energiekosten u betaalt aan uw energieleverancier en aan uw netbeheerder.
 

Variabele energiekosten

Hoe hoog uw variabele energiekosten zijn, hangt af van uw energieverbruik. Er zijn verschillende soorten variabele energiekosten, zoals de kosten voor de levering van gas of stroom, maar ook energiebelasting.

De rekening voor alle variabele energiekosten ontvangt u meestal via uw energieleverancier. Op deze energierekening staat precies welke variabele (en vaste) energiekosten u betaalt aan uw energieleverancier en aan uw netbeheerder.

Rekening van uw energiekosten

Van uw energieleverancier ontvangt u ieder jaar een rekening van uw energiekosten. Deze rekening wordt ook wel de energierekening of jaarrekening genoemd. Op de rekening van uw energiekosten staat het verschil tussen uw werkelijke energieverbruik en de reeds in rekening gebrachte termijnbedragen: uw voorschotnota's van het afgelopen jaar.

Zegt u uw energiecontract op of gaat u overstappen van energieleverancier dan krijgt u een eindafrekening van uw energiekosten.

Energiekosten vergelijken

Energieleveranciers bieden verschillende energiecontracten voor de levering van energie. Een vergelijking van deze contracten kan u veel geld besparen. Op Energieleveranciers.nl kunt u eenvoudig uw energiekosten vergelijken met het aanbod van een groot aantal energieleveranciers in Nederland. Bespaar ook honderden euro's per jaar en kies voor een leverancier met de laagste energiekosten die het beste bij u past.  

 

Besparen op uw energiekosten

Er zijn verschillende manieren waarmee u (variabele) energiekosten kunt besparen. Oorzaken van hoge energiekosten zijn onder andere:

  • Slechte isolatie; tocht en vocht kosten veel energie om de woning alsnog te verwarmen.
  • Oude apparaten en installaties; nieuwe apparaten gebruiken vaak betere energiezuinige technieken.
  • Elektrisch koken en verwarmen; koken op gas en uw huis verwarmen op gas is in Nederland goedkoper.
  • Een te dure energieleverancier; de energiekosten zijn per leverancier verschillend.

> Meer over energieverbruik besparen

Bereken uw energiekosten

Op onze website kunt u een nauwkeurige berekening van uw energiekosten maken. U heeft hiervoor alleen de gegevens van uw energieverbruik nodig en uw postcode. Daarna kunt u uw energiekosten berekenen en ziet u de prijsverschillen per energieleverancier.  

Weet u uw verbruik niet, dan kunt u nog steeds een goede berekening van uw energiekosten maken op onze website. U kiest dan het type woning en uw gezinssamenstelling en de computer geeft dan het gemiddeld energieverbruik weer.

 

Niet gevonden wat u zocht over energiekosten?

Kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen over energie of stel uw vraag met het online contactformulier.