Verbrandingswaarde of calorische waarde

De calorische waarde is de hoeveelheid energie in een kubieke meter (m3) aardgas. Een ander woord voor calorische waarde is verbrandingswaarde. De hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding van gas bepaalt namelijk de waarde.
De calorische waarde van het gas uit Slochteren (provincie Groningen) geldt als basis verbrandingswaarde. De Nederlandse gasprijzen zijn gebaseerd op deze basis waarde.


Verschillende calorische waarden voor gas 

Niet al het gas komt uit Slochteren. Er wordt ook gas gewonnen in andere provincies en op de Noordzee. De calorische waarde van deze gasvelden is hoger of lager dan het gas uit Slochteren.

Is de calorische waarde hoger, dan levert 1 m3 gas bij verbranding méér warmte dan 1 m3 gas uit Groningen. Er is dus minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Is de calorische waarde lager, dan is meer gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.

Het gas met verschillende calorische waarden, wordt met elkaar gemengd tot het de basis calorische waarde zo dicht mogelijk benadert. Toch kunnen er kleine afwijkingen voorkomen. Door deze kleine, onvermijdelijke afwijkingen in calorische waarde van gas krijgt u soms minder of meer energie per kubieke meter.


Correctiefactor bij een afwijkende calorische waarde

De gasmeter van uw woning constateert een verschil in calorische waarde niet en registreert zowel bij hoog-, als laagcalorisch gas dezelfde kubieke meters. Omdat de gasprijzen gebaseerd zijn op de basis verbrandingswaarde, moet het gemeten gasverbruik bij calorische afwijkingen dus worden aangepast.

De correctie op de calorische kwaliteit van het gas is de zogenaamde correctiefactor. Op uw energierekening kunt u zien of een correctie is toegepast. Meestal staat dit bij de meterstanden. U ziet het gemeten verbruik (gasmeter) en het omgerekend of herleid verbruik: het gemeten verbruik vermenigvuldigd met de correctiefactor. Uw werkelijke verbruik is dan hoger of lager dan uw gasmeter heeft aangegeven.


Vaststelling calorische waarde aardgas

De Nederlandse Gasunie stelt maandelijks de calorische waarde van het geleverde aardgas vast. Wanneer er sprake is van een correctie, de calorische waarde, wordt deze verrekend via de prijs of via de hoeveelheid.

 

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

  • 12:13 uur Mevr. B uit Amstelveen is overgestapt
    naar Budget Energie
  • 10:49 uur Dhr. N uit Wormer is overgestapt
    naar Greenchoice
  • 22:38 uur Dhr. F uit 'S-Gravenhage is overgestapt
    naar Budget Energie

  • naar en bespaarde