Uitleg van uw energierekening

Ieder jaar ontvangt u een energierekening voor uw verbruik van elektriciteit en/of gas. Op uw energierekening of jaarrekening staat het verschil tussen uw werkelijke energieverbruik en de termijnbedragen die u het afgelopen jaar al heeft betaald. Heeft u minder energie verbruikt dan verwacht, dan krijgt u geld terug. Heeft u meer verbruikt dan verwacht, dan moet u bij betalen. Ook staat op uw energierekening het nieuwe termijnbedrag (voorschotnota) voor het komende jaar.

 

Kosten op uw energierekening

Voor uw verbruik van energie betaalt u verschillende kosten. Op uw energierekening staan al deze kosten genoemd. U ziet ze als volgt terug:

 • Leveringskosten: kosten voor uw verbruik van elektriciteit en gas (in uw woning).
 • Netwerkkosten (netbeheerkosten): kosten voor o.a. het transport van elektriciteit en gas naar uw woning.
 • Huur gas en/of elektriciteitsmeter
 • Energiebelasting
 • Btw: U betaalt 21% btw over de levering, transport, de huur van een meter én de energiebelasting.


Begrippen op uw energierekening

Op uw energierekening staan veel verschillende begrippen die energieleveranciers en netbeheerders gebruiken. Wij leggen enkele belangrijke begrippen voor u uit:


Eén energierekening voor de energieleverancier en netbeheerder

U ontvangt één energierekening: van uw energieleverancier. Op deze rekening staan ook de kosten voor de netbeheerder.
Voorheen kreeg u mogelijk twee aparte rekeningen die u aan uw netbeheerder en aan uw energieleverancier moest betalen, tot in augustus 2013 het leveranciersmodel werd ingevoerd. Dit houdt in dat u één gecombineerde rekening ontvangt, die u aan uw energieleverancier betaalt. Uw leverancier verrekent de netwerkkosten met uw netbeheerder.

Voorbeelden van de energierekening

Iedere leverancier heeft zijn eigen manier van het presenteren van de energierekening. Bent u benieuwd hoe de energierekening van uw energieleverancier is opgebouwd? In dit overzicht vindt u links naar de websites van energieleveranciers waar de energierekening uitgelegd wordt.

Meterstanden op uw energierekening

Uw meterstanden bepalen de hoogte van de variabele kosten op uw energierekening en uw nieuwe, te betalen termijnbedrag (voorschotnota). Er wordt gebruik gemaakt van gemeten meterstanden of geschatte meterstanden. Zijn uw meterstanden geschat, dan kan dit gevolgen hebben bij een volgende jaarrekening of eindafrekening als uw meterstanden wel gemeten worden.

Nieuwe voorschotnota of termijnbedrag

Bij uw energierekening ontvangt u meestal ook uw nieuwe voorschotnota of termijnbedrag. Dit is het bedrag dat u de komende periode (maandelijks) als voorschot voor uw energieverbruik moet betalen. De hoogte van het bedrag is een schatting van de kosten voor uw energieverbruik. Ook kan de leverancier verwachte prijsstijgingen hierin verwerken, bijvoorbeeld een stijging van de olieprijzen.

Staat de informatie over uw energierekeningen hier niet bij?

Kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen over energie of stel uw vraag met het online contactformulier.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

 • 19:48 uur Dhr. J uit Haaksbergen is overgestapt
  naar Mega Energie
 • 12:10 uur Dhr. R uit Bleiswijk is overgestapt
  naar Budget Energie
 • 10:21 uur Dhr. T uit Etten-Leur is overgestapt
  naar Budget Energie

 • naar en bespaarde

Besparen op uw energierekening?

Door te kiezen voor een ander energiecontract kunt u honderden euro's op uw energierekening besparen. Op onze website kunt u eenvoudig de prijzen van energie vergelijken en gratis overstappen van energieleverancier.